Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: Να αρχίσει άμεσα η υποβολή δηλώσεων ζημίας για τον παγετό στα κεράσια

Δελτίο Τύπου 

Με αφορμή τον παγετό που συνέβη τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Απριλίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας με αποτέλεσμα να πληγεί η καλλιέργεια της κερασιάς, η κυρία Τζάκρη κατέθεσε σήμερα 28-4-2020 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία, αφενός μεν ενημερώνει το Υπουργείο για το φαινόμενο αφετέρου δε ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το αν θα  ανοίξουν οι αναγγελίες,  ώστε οι αγρότες των οποίων οι  καλλιέργειες κερασιών έχουν ζημιωθεί λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν  δηλώσεις  ζημίας, γεγονός  που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων καθώς και σχετικά με την ενίσχυση σε προσωπικό της τοπικής Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο ζημιών που συμβαίνει στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές στα κεράσια από παγετό»

Τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Απριλίου 2020 σημειώθηκε παγετός στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας, με αποτέλεσμα να πληγεί περαιτέρω (μετά και τον παγετό της 16ης Μαρτίου) η καλλιέργεια της κερασιάς, καλλιέργεια η οποία είναι πολύ σημαντική στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νομού. 

Στις 16 Απριλίου 2020 οι κερασιές ήταν σε πλήρη ανθοφορία. Τα πρώτα σημάδια της ζημίας ήταν άμεσα ορατά, αφού οι στήμονες και τα πέταλα μαύρισαν. Ο παγετός έπληξε σχεδόν όλες τις ποικιλίες κερασιάς μέχρι σε ποσοστό 100% για τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες. 

Οι αγρότες του Νομού Πέλλας, είναι σε απόγνωση διότι τα αλλεπάλληλα πλήγματα (συνεχή αντίξοα καιρικά φαινόμενα όπως παγετοί, βροχές, κορωνοϊός κλπ) τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και συρρίκνωση του ήδη συρρικνωμένου αγροτικού εισοδήματός τους.  
Επιπλέον ανησυχούν διότι η τοπική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, είναι υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο ζημιών που συμβαίνει στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της Υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό. 

Με δεδομένο ότι στο Νομό Πέλλας παράγεται το 70% της πανελλαδικής παραγωγής κερασιών, ενός προϊόντος  που αποτελεί ένα ισχυρό brand name για την περιοχή, είναι αναγκαίο οι παραγωγοί καλλιεργητές αυτού του προϊόντος να στηριχτούν ώστε να είναι σε θέση και να επιβιώσουν και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση του  εισοδήματος τους και τα προβλήματα ρευστότητας.  

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη Χώρα λόγω κορωνοϊού, πως προβλέπεται να λειτουργήσουν και να επιχειρήσουν οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αγροτών στην ελληνική περιφέρεια;
2. Προτίθεσθε να ενισχύσετε το τοπικό Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας με πρόσθετο προσωπικό ώστε να μπορέσει η υπηρεσία αυτή να ανταποκριθεί και στο μεγάλο όγκο ζημιών αλλά και στις πρόσθετες διατυπώσεις που απαιτούνται να τηρηθούν λόγω του κορωνοϊού ή μήπως είναι στην λογική σας η αποδυνάμωση και η υποστελέχωσή του;
3. Πότε θα ανοίξουν οι αναγγελίες  ώστε οι αγρότες των οποίων οι  καλλιέργειες κερασιών έχουν ζημιωθεί λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν  δηλώσεις  ζημίας, γεγονός  που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»2 σχόλια:

  1. Τέλειωσε το παραμύθι με τον καλό, τον κακό και τον άσχημο, και αρχίζει το κλάμα. Ο Κούλης θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365