Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020

Άρθρο Γιώργου Τσιώνη: Κοινωνική Οικονομία και Δήμος Αλμωπίας

Άρθρο Γιώργου Τσιώνη

Ο Τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας αποτελεί ένα σύνολο πρακτικών οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που εντάσσονται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του Κράτους και της Αγοράς, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α. Χαρακτηριστικό της Κοινωνικής Οικονομίας είναι ότι μπορεί να παράξει εναλλακτικό εισόδημα σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έλλειψη χρηματικών πόρων, κατάλληλων προδιαγραφών και δείγματα ανεργίας. 
Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι το μειωμένο κόστος συναλλαγών, η αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και ανενεργών υλικών.

Ο Δήμος Αλμωπίας δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τον συγκεκριμένο τομέα και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κατάρτισης και τεχνογνωσίας των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις - κλειδιά. 
Τα νερά είναι θολά, στην κυριολεξία, για αρκετά χρηματοοικονομικά ζητήματα του Δήμου, οπου αν δεν αλλάξουμε πορεία και τρόπο πλεύσης θα λιμνάζουν για πολύ καιρό συνεχίζοντας να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής.

Συνεπώς, οφείλουμε να δοκιμάσουμε νέες πρακτικές για τα δεδομένα του Δήμου μας έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που διαθέτει ο τόπος μας με τον καλύτερο και οικονομικά λιγότερο δαπανηρό τρόπο.

Η Κοινωνική Οικονομία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και μορφωμάτων. Η τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εντάξει την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στον προγραμματικό σχεδιασμό της από εδω και πέρα για να καλυτερεύσει η οικονομία μας αλλά ταυτόχρονα και ο τόπος μας. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα παραχθεί απο την εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας θα μειώσει τα κοινωνικά προβλήματα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία. Θα βοηθήσει τις ευάλωτες, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του τόπου μας, θα τους δώσει την κινητήρια δύναμη να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με αξιοπρέπεια και έχοντας τον σεβασμό και την βοήθεια όλων μας.

Η λύση για την ανάπτυξη του τόπου μας είναι η Κυκλική Οικονομία σε συνδυασμό με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με κύριο στόχο την επίτευξη Καινοτομίας.

Η Αλμωπία οφείλει να τολμήσει το διαφορετικό!

5 σχόλια:

 1. ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗ Η ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΖΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ,ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.ΜΗΠΩΣ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ Ν ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ..Η ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΛΩΝΗ ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οι νέοι πρέπει πάντα να πρωτοπορούν.
  Δυστυχώς σήμερα πολλοί νεολαίοι κάνουν ότι τους πει ο μπαμπας.
  Μπράβο στο παληκάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ολοκληρωμένες προτάσεις να κάνεις!
  Όχι να πετάς μια μλκ και ότι πιάσει ο καθένας.
  Ο κόσμος είναι κουρασμένος θέλει έργα.
  Δώσε δύο μισθούς σου και η παρέα σου να ξεκινήσουν τα έργα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κύριοι και Κυρίες που σχολιάσατε, ο Κύριος που εγραψε το άρθρο παραθέτει την ιδέα του. Δεν προσβάλλει ούτε ονοματίζει κανέναν. Δεν αφήνει να εννοηθεί οτι θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από άλλους. Θαρρώ ότι έχει σπουδάσει και εργάζεται σε διαφορετικό τομέα από αυτόν της Κοινωνικής Οικονομίας. Εγώ βλέπω νέα παιδιά να ασχολούνται με τον τόπο τους και να προσπαθούν. Αν δεν έχετε την στοιχειώδη γνώση επι του θέματος μη βγάζετε το κόμπλεξ και την κακία που έχετε. Κρίμα για την Αλμωπία, δεν την θυμόμουν έτσι. Τι σχέση έχει ο μισθός του παιδιού; Πραγματικά είστε κρίμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365