Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ποιοι είναι οι Γκανέζοι χορευτές που έγιναν παγκόσμιο viral;

Η ιστορία πίσω από το απόλυτο meme και video του 2020 και τις κηδείες στην Γκάνα υπό τη συνοδεία μουσικής και χορού.

Το απόλυτο viral των ημερών είναι τα videos με τους Γκανέζους χορευτές που κουβαλάνε στην πλάτη τους ένα φέρετρο υπό τη συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής.


Η Δημοκρατία της Γκάνας είναι μία χώρα της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό λίγο πάνω από τα 31 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019. Συνορεύει δυτικά με τη Ακτή Ελεφαντοστού, βορειοανατολικά με την Μπουρκίνα Φάσο, ανατολικά με το Τόγκο, και νότια βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρωτεύουσα της Γκάνας είναι η Άκκρα, μία πόλη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Με την Αφρική να μην είναι στο επίκεντρο αυτή την περίοδο της πανδημίας, με σχετικά περιορισμένα κρούσματα και θανάτους από τον κορωνοϊό, αλλά με «εύθραυστα» συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της μεγάλης αυτής ηπείρου, ας ελπίσουμε εκεί τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά ως το τέλος.

Η Γκάνα βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο για έναν άλλο, διαφορετικό, λόγο. Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από τα memes και videos με τους – διάσημους πλέον - τέσσερις Γκανέζους νεκροπομπούς - δεν τους αποκαλούμε «κοράκια»- που χορεύουν μεταφέροντας στις πλάτες τους το φέρετρο με τον νεκρό για τον «άλλο κόσμο». Όπου και να «γυρίσεις» σε Instagram, Twitter, TikTok και Facebook, θα βρεις μπροστά σου αυτό το video, σε πολλές και διάφορες παραλλαγές.

Το συγκεκριμένο video με τίτλο «Coffin Dance» («Ο Χορός του Φέρετρου») ή αλλιώς «Dancing Pallbearers» και «Dancing Coffin», σύμφωνα με την «επιστημονική» σελίδα Know Your Meme, έκανε την εμφάνισή του τον Φεβρουάριο 2020. Το EDM τραγούδι που συνοδεύει το video είναι το «Astronomia» του Tony Igy.

Αρκετά νωρίτερα, από το 2015 που κάποια παραβρέθηκε σε μία κηδεία στην Γκάνα και την κατέγραψε με το κινητό της, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα σχετικά videos στο YouTube. Όπως και ένα σχετικό ρεπορτάζ του BBC το 2017, η πηγή για τη δημιουργία των viral videos και memes. Το έθιμο θέλει τον αποθανόντα στο φέρετρο να μεταφέρεται στην τελευταία του κατοικία υπό τη συνοδεία χορού και μουσικής. Ίσως με αυτόν τον τρόπο γιορτάζουν τη ζωή και το θάνατο και το «ταξίδι» σε έναν άλλο κόσμο.

Σε κάποιο άλλο video που πρωτοεμφανίστηκε το 2019, οι νεκροπομποί-χορευτές ρίχνουν από λάθος το φέρετρο. Αυτόματα το video κατέλαβε ειδική θέση στο «FAIL πάνθεον», δηλαδή τις εικόνες, memes και videos με δείχνουν διάφορες καταστάσεις με ατυχείς εκβάσεις (πάντα με ένα χιουμοριστικό πρίσμα).Συνήθως οι τέσσερις Αφρικανοί νεκροπομποί-χορευτές εμφανίζονται αμέσως μετά από κάποιο FAIL video, κάτι που δείχνει πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον πρωταγωνιστή.

Αρκετά ιδιαίτερο – ίσως και μακάβριο - σαν θέαμα, αν σκεφτείς ότι αυτή η εικόνα προέρχεται από αληθινή κηδεία στην Γκάνα. Τα έθιμα των κηδειών και πως αποχαιρετάς τον άνθρωπό σου, διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι χορευτές που κουβαλάνε στις πλάτες τους το φέρετρο είναι επαγγελματίες – συνήθως τέσσερις ή έξι - και τους πληρώνει η οικογένεια του αποθανόντα για να τον «αποχαιρετίσουν» με αυτό τον τρόπο που θα ζήλευε και ο Τζέιμς Μπράουν.

Στην Γκάνα, συνηθίζεται να μην θάβεται αμέσως κάποιος που έχει φύγει από τη ζωή. Υπάρχουν, διαβάζουμε, περιπτώσεις που ένας άνθρωπος δεν είχε θαφτεί για έξι ολόκληρα χρόνια μιας και ήταν σημαντική προσωπικότητα-chief στο χωριό. Κάποιοι άλλοι θάβονται σε φέρετρα με σχήμα αεροπλάνου ή αυτοκινήτων και φανταχτερά χρώματα, πώς να πεις όχι στην τελευταία επιθυμία κάποιου;

Μέχρι να βγούμε όλοι έξω και να χορεύουμε στους ρυθμούς του «Astronomia», ας μείνουμε ασφαλείς και να πλένουμε… τα χέρια μας καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365