Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020

Πώς θα «αναστήσουν» τις επιχειρήσεις οι τράπεζες

«Αγώνα δρόμου»  προκειμένου να δώσουν οικονομική ελάφρυνση στις πληττόμενες επιχειρήσεις κάνουν οι τράπεζες

Τα σχέδια για κεφάλαιο κίνησης, «πάγωμα» δόσεων και νέες χρηματοδοτήσεις.


«Αγώνα δρόμου»  προκειμένου να δώσουν οικονομική ελάφρυνση στις πληττόμενες επιχειρήσεις κάνουν οι τράπεζες, καθώς γνωρίζουν ότι η παροχή ρευστότητας σε αυτή τη συγκυρία είναι κομβική για την επιβίωσή τους.  Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν και τα σχέδια μακροχρόνιου δανεισμού, καθώς γνωρίζουν ότι –πέρα από το κεφάλαιο κίνησης- πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστούν και γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, τρία είναι τα «εργαλεία» που αυτή τη στιγμή αξιοποιούν ή σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

6 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση

Το πρώτο από αυτά είναι τα δάνεια που θα δώσουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά εκτιμάται ότι με το εργαλείο αυτό θα πέσουν στην αγορά περίπου 6 δισ. ευρώ, σχεδόν ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στόχος του εργαλείου αυτού είναι να δοθούν άμεσα και σχετικά εύκολα χρήματα σε εταιρείες που τα έχουν ανάγκη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα η μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» από τις αρχές Μαΐου με σκοπό εντός του μηνός τα χρήματα να πιστωθούν στο λογαριασμό των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το επιτόκιο των δανείων αυτό, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών θα κυμανθεί ανάμεσα στο 4% και 4,5% ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να αντλήσουν μόνο οι επιχειρήσεις εκείνες που ήταν ενήμερες πριν τον κορονοϊό, άρα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες αποκλείονται.

«Πάγωμα» δόσεων κεφαλαίου

Το δεύτερο εργαλείο, που ήδη έθεσαν σε εφαρμογή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι το «πάγωμα» των δόσεων κεφαλαίου, είτε μέχρι τις 30/9 είτε μέχρι το τέλος του έτους ανάλογα με την τράπεζα. Το εν λόγω εργαλείο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν δάνεια και δίνει μεγάλη «ανάσα» καθώς τους επιτρέπει να πληρώνουν μόνο τους τόκους για αρκετούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ενήμερες και άρα έχουν πρόσβαση στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Η επόμενη ημέρα

Τέλος, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα εργαλεία της επόμενης ημέρας, καθώς είναι βέβαιο πως –ειδικά σε κάποιους κλάδους- θα απαιτηθεί επιπλέον και μαζική χρηματοδότηση. Κλάδοι που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και δύσκολα θα ανακάμψουν άμεσα, όπως για παράδειγμα οι αερομεταφορές, η ακτοπλοΐα αλλά και ο τουρισμούς είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν μακροχρόνια χρηματοδότηση και ενδεχομένως και κρατική ενίσχυση προκειμένου να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι σχέδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ και οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν ενίσχυση με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Τα εν λόγω εργαλεία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι και μετά, καθώς και περίπλοκα στην υλοποίησή τους είναι αλλά και θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις συνολικές συνέπειες από την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365