Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Τσιόδρας: Σε 12 με 18 μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για να χορηγηθεί ευρέως

Επίσης 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες, ενώ μερικά δοκιμάζονται και στους ανθρώπους από τις 15 Μαΐου

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μίλησε για το εμβόλιο και για τις θεραπείες για τον κοροναϊό.


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό. Ωστόσο, οι κοινωνίες δεν θα μπορούν να ωφεληθούν από αυτό νωρίτερα από 12 με 18 μήνες.

Οπως σημείωσε χθες αναφερόμενος στο εμβόλιο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι μια τέτοια προοπτική βρίσκεται 12 με 18 μήνες μακριά. «Αν και κάποιες δόσεις εμβολίου μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα φτάσουν ούτε για μία χώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ωνάσειο Ίδρυμα.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία. Επίσης 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες, ενώ μερικά δοκιμάζονται και στους ανθρώπους από τις 15 Μαΐου.

Στη δοκιμαστική φάση είναι και ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA. Μάλιστα, αναφορικά με το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις θεραπείες για τον κοροναϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι σε μια πρόσφατη προσπάθεια με Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες αναλύθηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία όσον αφορά στις κλινικές μελέτες.

«Αν καταγράφαμε ακριβώς το τι συμβαίνει θα λέγαμε ότι αυτή τη στιγμή στις ήπιες περιπτώσεις συνίσταται αυτοπεριορισμός και δεν δίνεται θεραπεία, ενώ έχουν αρχίσει και εξετάζονται σε κλινικές μελέτες τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης για τα μέσης βαρύτητας περιστατικά κορωνοϊού. Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναμένουμε περισσότερο δεδομένα σε αυτές τις παρεμβάσεις γι' αυτό το στάδιο. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε. Συνεχώς αναβαθμίζουμε τα πρωτόκολλα», τόνισε ο καθηγητής στο διαδικτυακό σεμινάριο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365