Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Τσιόδρας: Απίθανο να υπήρχε ο κορονοϊός πριν τα τέλη του 2019

Πότε… ήρθε ο κορονοϊός;

Η Ελλάδα διανύει την πρώτη εβδομάδα της… απελευθέρωσης από τα μέτρα περιορισμού, με τις Αρχές να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εικόνες με τις γεμάτες πλατείες και να στέλνουν μηνύματα αυτοσυγκράτησης ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή νέα έξαρση του ιού.


Νέα κρούσματα και θάνατοι

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 2.678 συνολικά, με το 56% να αφορά σε άνδρες.

Υπάρχει ένας ακόμη καταγεγραμμένος θάνατος και συνολικά 148 στην Ελλάδα.

603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες).

Το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

85 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Πότε… ήρθε ο κορονοϊός;

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι “πολύ απίθανο” να κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στον κόσμο για πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.

Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

“Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων. Δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές. Αυτές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο”, τόνισε.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365