Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Δήμος Αλμωπίας: Ανακύκλωση στις τοπικές κοινότητες από 8 Ιουνίου

Ανακοίνωση

Η υπηρεσία καθαριότητας βρίσκετε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ανακύκλωσης στις παρακάτω ΤΚ του Δήμου Αλμωπίας : Αψάλου , Πολυκάρπης , Λουτρακίου , Όρμας , Σωσάνδρας , Προμάχων , Τσακώνων , Ξιφιανής , Βορεινού ,Εξαπλατάνου . Όπως είχαμε προαναγγέλλει η ανακύκλωση θα εφαρμοζόταν σε τρείς φάσεις . Στην πρώτη φάση εντάχθηκε η πόλη της Αριδαίας και πραγματικά οι δημότες έχουν ανταπεξέλθει ικανοποιητικά . Χρέος μας είναι να τους ευχαριστήσουμε και να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν. Στην δεύτερη φάση εντάσσονται οι τοπικές κοινότητες που προαναφέρθηκαν με βασικά κριτήρια το μέγεθος τους και τον πληθυσμό τους  , και στην τρίτη φάση θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες .
Η αποκομιδή των απορριμμάτων σε αυτές τις ΤΚ θα γίνει κανονικά αυτήν την εβδομάδα και έπειτα οι κάτοικοι θα πρέπει να σταματήσουν να απορρίπτουν τα οργανικά απορρίμματα στους μπλε κάδους και να απορρίπτουν σε αυτούς αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά . 

Συνεπώς  θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τις εξής οδηγίες , οι οποίες διαμορφώνονται με μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων .

1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 
χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α. 
αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. 
γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α. 
πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α. 
λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ. 

2) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 
Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα. 
Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.  
Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση ή εναλλακτικά μπορούμε να πετάμε τα καπάκια στις κόκκινες μεταλλικές καρδίες .
Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση. 

3) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά; 
Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας 
Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους 
Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια 
Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού. 
4 ) Τι κάνω με τα αδρανή υλικά και τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές ?
Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα ,τα αδρανή υλικά όπως μπάζα , κλαδιά - χόρτα , παλιά έπιπλα , χαλιά κτλ να τα μεταφέρει σε αδειοδοτημένα κέντρα ανακύκλωσης. 

Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα να μεταφέρει τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές στο χώρο του εργοταξίου όπου υπάρχει ειδικό container .

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν  προβλήματα με τους μπλε κάδους που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη τους και στην κακή κατάσταση που βρίσκονται . Για την επίλυση του θέματος έχουμε επικοινωνήσει με την αρμόδια εταιρία και έχουμε την διαβεβαίωση πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μας παραχωρήσουν ικανοποιητική ποσότητα κάδων .

Αξίζει να αναφέρουμε πως από 01/04/2020 έως 30/04/2020 διάστημα το οποίο λειτουργεί  η ανακύκλωση στην Αριδαία , η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών βάση του τιμολογίου της εταιρίας , ανέρχεται στους 34,96 τόνους. Αυτή η ποσότητα μέχρι τώρα κατέληγε στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο Δήμος Αλμωπίας με περιττά έξοδα αλλά και να επιβαρύνουμε το περιβάλλον .

Συνεχίζουμε λοιπόν απρόσκοπτα , για ένα καλύτερο αύριο !!!

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. Ας ομολογήσουμε ότι ο τομέας της καθαριότητας είναι ο καλύτερος από τα τελευταία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγες μέρες δεν λέγαμε ότι είχαμε βρωμίσει; Ξαφνικά είμαστε καλοί ; Τάσος έχεις πολύ δουλειά ακόμα... τα βράδυα να μην κοιμάσε ήσυχος...έχεις δρόμο ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365