Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Πως ο κορονοϊός συντηρεί τα μεγάλα επενδυτικά κενά στην Ελλάδα

Πολύ μεγάλο πλήγμα έχει καταφέρει ο κορονοϊός στις επενδύσεις που αναμένονταν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει πως η αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.



Πολύ μεγάλο πλήγμα έχει καταφέρει ο κορονοϊός στις επενδύσεις που αναμένονταν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πέραν της πρόβλεψης για ύφεση τουλάχιστον κατά 4,7% το 2020 το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία προβλέπει πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα επιστρέψει εφέτος σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%) λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των πιο δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας, που αθροιστικά λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια.

Να σημειωθεί πως αρκετά χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων έχουν δημιουργήσει μεγάλα επενδυτικά κενά στην Ελλάδα. Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2017 έως το τέλος του 2019 και τις εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε λιγότερο από το ήμισυ των προ της κρίσης επιπέδων τους, ενώ είναι οι χαμηλότερες στη ζώνη του ευρώ (11,1% του ΑΕΠ). Δεδομένου ότι οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της Ελλάδας, τα κέρδη στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων που είχε η χώρα από το 2016, με τη βοήθεια εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, πλέον χάνονται λόγω του κορονοϊού. Το γεγονός πως ούτε το 2020 θα επέλθει αύξηση των επενδύσεων, αυτό σημαίνει πως η στήριξη πιο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων θα καθυστερήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει πως η αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα, καθώς και για την άρση των αναπτυξιακών φραγμών σε καινοτόμους τομείς. Η Ελλάδα πρέπει ιδίως να επενδύσει στην τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, προκειμένου να καλύψει επίσης την αποεπένδυση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365