Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Σε «καραντίνα» όλοι οι ταξιδιωτικοί προορισμοί παγκοσμίως

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των ταξιδιωτικών περιορισμών που να επηρεάζει το σύνολο των παγκόσμιων προορισμών – τουλάχιστον μέχρι σήμερα

Μόνο το 7% του συνόλου των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών δεν έχει κλείσει τα σύνορά του κι εφαρμόζει μέτρα όπως η καραντίνα και ο έλεγχος κατά την είσοδο των ταξιδιωτών.


Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των ταξιδιωτικών περιορισμών που να επηρεάζει το σύνολο των παγκόσμιων προορισμών – τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Όπως και με πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας όμως, εν εποχή κορονοϊού η τουριστική βιομηχανία γράφει πρωτοφανείς σελίδες στην ιστορία της.

Το παραπάνω αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, το 100%, του κόσμου έχουν υιοθετήσει ταξιδιωτικούς προορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, είτε αυτοί είναι καθολικοί είτε επιμέρους. Μάλιστα το 83% αυτών των προορισμών έχει διατηρήσει τους περιορισμούς αυτούς για έναν μήνα ή και περισσότερο και καμία χώρα δεν τους έχει άρει μέχρι και σήμερα. 

«Η πανδημία COVID-19 ώθησε όλους τους προορισμούς παγκοσμίως να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια», αναφέρει η έρευνα. «Ενενήντα προορισμοί έχουν σφραγίσει μερικώς ή εντελώς τα σύνορα τους ενώ ακόμα 44 προορισμοί είναι κλειστοί για συγκεκριμένους τουρίστες ανάλογα με την χώρα προέλευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού για την χρονική διάρκεια και το είδος των περιορισμών μετακινήσεων που επιβλήθηκαν σε 217 προορισμούς παγκοσμίως από τον Ιάνουάριο όπου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 έως και σήμερα προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Το 45% των προορισμών έκλεισε πλήρως ή εν μέρει τα σύνορά του για τους τουρίστες με το μήνυμα ότι «δεν επιτρέπεται η είσοδος στους ταξιδιώτες»
Το 30% έχει αναστείλει πλήρως ή εν μέρει τις διεθνείς πτήσεις
Το 18% απαγορεύει την είσοδο επιβατών από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης ή επιβάτες που έχουν περάσει από συγκεκριμένους προορισμούς ·
Και μόνο το 7% εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα, όπως καραντίνα ή αυτο-απομόνωση για 14 ημέρες και μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οικονομικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως , και αντιπροσωπεύει το 10% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή μάλιστα αποτελεί έναν από τους κλάδους που πλήττονται σφοδρότατα από την πανδημία του κορονοϊού καταγράφοντας πτώση της τάξης του 30%, με τις αντίστοιχες απώλειες εισπράξεων να υπολογίζονται στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιμετωπίζοντας την ξαφνική και απροσδόκητη πτώση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας ο UNWTO τονίζει ότι αποτελεί «επείγουσα ανάγκη για τις κυβερνήσεις να περάσουν από τα λόγια στα έργα προσφέροντας μια συντονισμένη πολιτική απάντηση σε διεθνές επίπεδο».

«Τα ωραία λόγια και οι χειρονομίες δεν θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας ούτε θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια ανθρώπων των οποίων η ζωή εξαρτάται από τον ακμάζοντα τουριστικό τομέα», προειδοποίησε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, Γενικός Γραμματέας του UNWTO.

Η νέα έρευνα σχετικά με τους παγκόσμιους περιορισμούς ταξιδιού αποσκοπεί στην υποστήριξη μιας «έγκαιρης και υπεύθυνης εφαρμογής στρατηγικών εξόδου, επιτρέποντας στους προορισμούς να χαλαρώσουν ή να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν» προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού.  «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365