Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Διονύσης Σταμενίτης: «Νομοθετείται το εργόσημο για τους εργάτες γης»

«Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση»

Οριστικά λύνεται το ζήτημα των εργατών γης την επόμενη εβδομάδα με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει ως προσθήκη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 90/01.05.2020, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ο τρόπος μετάκλησης των εργατών γης.Συγκεκριμένα, όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης από τους αρμόδιους Υπουργούς, οι αγρότες θα έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν συνολικά 20 εργόσημα, το ελάχιστο, για κάθε εργάτη γης που έχουν προσκαλέσει. 

Η ρύθμιση πρόκειται να ισχύσει μόνο για την τρέχουσα περίοδο ενώ για την επόμενη σεζόν τα αρμόδια Υπουργεία επεξεργάζονται μια συνολική νομοθετική ρύθμιση με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των παραγωγών.

Αναφορικά με τη θετική εξέλιξη ο Βουλευτής δήλωσε τα εξής: «Μια πολύ μεγάλη προσπάθεια φτάνει στο τέλος της με αίσια έκβαση για τους παραγωγούς μας. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί η καταλληλότερη λύση. Σε πρώτο στάδιο, στις αρχές Μαΐου, λύθηκε το θέμα της διαδικασίας της μετάκλησης και την επόμενη εβδομάδα έρχεται και η ρύθμιση που θα αφορά τη διαδικασία έκδοσης εργόσημου. Αυτή τη στιγμή ήδη έχουν φθάσει περίπου 4.000 εργάτες γης, με τους 2.000 να είναι στο Νομό Πέλλας και τους 2.000 στο Νομό Ημαθίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, φέτος οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, αναφορικά με την έλευση των εργατών που απασχολούνται κάθε χρόνο στα χωράφια κυρίως κατά την περίοδο της συγκομιδής. Προσωπικά έχω ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ήδη από την αρχή του χρόνου ώστε να έχουμε μια συνολική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το καθεστώς μετάκλησης. Οι έκτακτες συνθήκες επέβαλλαν την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα έδιναν άμεσες λύσεις, γεγονός που, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, συνέβη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα της μετάκλησης, ήδη από την περασμένη βουλευτική του θητεία την περίοδο 2012-2015, οπότε και πρότεινε την αλλαγή στο καθεστώς μετάκλησης και την απλοποίηση των διαδικασιών, θέμα στο οποίο επανήλθε μετά την εκλογή του στις 07.07.2019  ( σχετικό δελτίο τύπου: https://stamenitis.gr/ergates-ghs/ )

Επιπρόσθετα, με την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης και το κλείσιμο των συνόρων ο Διονύσης Σταμενίτης κινήθηκε άμεσα προκειμένου να βρεθεί λύση και να μπορέσουν οι εργάτες γης να έρθουν στη χώρα. 

Σχετικά δελτία τύπου: 
https://stamenitis.gr/ergates-ghs2/
https://stamenitis.gr/ergates-ghs3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365