Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Λιγότεροι από τους μισούς οφειλέτες ζητούν αναστολή δόσεων

Θυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες για «πάγωμα» των δόσεων

Το ποσοστό αυτό «κυμαίνεται εντός των προσδοκιών των τραπεζών» και αφορά συνολικά ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.


Το 40% των επιλέξιμων δανειοληπτών έχουν ζητήσει αναστολή δόσεων για τα δάνειά τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αποκαλύπτουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές το ποσοστό αυτό «κυμαίνεται εντός των προσδοκιών των τραπεζών» και αφορά συνολικά ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.

Θυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες για «πάγωμα» των δόσεων σε καταναλωτικά/στεγαστικά δάνεια, καθώς και σε επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να δώσουν μια «ανάσα» στους οφειλέτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας. Αναλόγως της εξέλιξής της, θα επανεξεταστεί η ανάγκη για αναστολή των δόσεων και είναι πιθανή η επέκταση του μέτρου.

«Ανάσα» και στις τράπεζες

Η αναστολή αυτή, όμως, δίνει «ανάσα» και στις τράπεζες, αφού ουσιαστικά μεταθέτει για αργότερα το «κοκκίνισμα» των δανείων –το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει 7-10 δισ. ευρώ οφειλών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.

Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος στο ενεργητικό των τραπεζών θα γίνει αισθητός το τέταρτο τρίμηνο του έτους –το οποίο σημαίνει ότι θα δει το φως της δημοσιότητας το πρώτο τρίμηνο του 2021, μαζί με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ έχει λάβει γενναιόδωρα μέτρα προκειμένου να παρέχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης που θα απορροφήσει τους κραδασμούς όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπου η «κληρονομιά» των NPEs διαμορφώνεται σήμερα στα 70 δισ. ευρώ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνει τη σύσταση bad bank που θα σηκώσει το βάρος από τις πλάτες των τραπεζών χωρίς να προσκρούσει στους κανονισμούς της DG Comp περί κρατικών ενισχύσεων. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η πρόταση της ΤτΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς εντός του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365