Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ξαρχάκος εναντίον Μητσοτάκη-Μενδώνη: «Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία»

“Η δημιουργία τέχνης είναι άχρονη ενώ η πολιτική είναι έρμαιο του χρόνου"
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι”, δήλωσε με νόημα ο Σταύρος Ξαρχάκος. σε συνέντευξή του στο “Κόκκινο”, αναφερόμενος στη στήριξη των καλλιτεχνών.


Από τα πυρά του μεγάλου έλληνα συνθέτη δεν ξέφυγε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την οποία είπε ότι “διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης”.

“Η δημιουργία τέχνης είναι άχρονη ενώ η πολιτική είναι έρμαιο του χρόνου. Η τέχνη είναι παρηγοριά της αιωνιότητας”, επισήμανε ο έλληνας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος με αφορμή την ημέρα δράσης για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης για τις συνθήκες που βιώνει ο πολιτισμός και ο κόσμος του εν μέσω πανδημίας σημείωσε ότι “ζουμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας γιατί έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού”.

Συζητώντας με τον Νίκο Ξυδάκη ο Σταύρος Ξαρχάκος είπε ότι ο ένας τομέας του πολιτισμού είναι η τέχνη και ανέτρεξε στο προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ και τους 16 πολιτικούς πυλώνες του σχεδίου της, διαπιστώνοντας με θλίψη ότι “δεν υπήρχε ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τον πολιτισμό”, σχολιάζοντας την “παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία από τη ΝΔ”.

Παρατήρησε μάλιστα “γενικότητες και προχειρότητες, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην αναφορά του σαν να τον εξανάγκασε κάποιος να κάνει αναφορά στους “επαίτες καλλιτέχνες”.

Αναφορικά με την κα. Μενδώνη ο Σ. Ξαρχάκος μίλησε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ. “Η κυρία αυτή διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης. Αλλά δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία!”

Ένας υπουργός σε ένα ταλαίπωρο υπουργείο οφείλει να είναι υπερβατικός με την τέχνη. Υπήρξε και είναι μία πολύ αποτελεσματική γενική γραμματέας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τον “εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε”.

“Η λειτουργία της τεχνης δεν εξυπηρετεί απλώς ιδεολογικές ανάγκες, αλλά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγής μιας χώρας” πρόσθεσε επίσης:

“Η δημιουργική τέχνη είναι άχρονη ενώ η πολιτική έρμαιο του χρόνου. Η τέχνη είναι παρηγοριά της αιωνιότητας. Ζούμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας γιατί έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχικού” και αυτό θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος από τους εξαγγελθέντες πυλώνες του πρωθυπουργού.

Ο Στ. Ξαρχάκος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό προτεινόντας άμεσα τη δημιουργία ταμείου ανεργίας για τους καλλιτέχνες. Να απευθυνθεί στα μεγάλα ευαγή ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχος για να βοηθήσουν και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις ανάγκες τους.

Παράλληλα, συνέστησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι, όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι. Πρέπει να επιλέξει”.

Τέλος, ο μεγάλος δημιουργός έκλεισε την παρέμβασή του στο “Κόκκινο”, με μια ιστορική αναφορά:

“Μα γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;” είχε απαντήσει ο Τσώρτσιλ όταν επιτελείς του στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το κράτος με την Τέχνη και τους καλλιτέχνες.

Πηγή: avgi.gr

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365