Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να γίνουν συναυλίες και φεστιβάλ το καλοκαίρι

Ανοικτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο διεξαγωγής φεστιβάλ και συναυλιών το φετινό καλοκαίρι

«Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους ανθρώπους του πολιτισμού. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ήταν διαμαρτυρία καλλιτεχνών και προσώπων από τον χώρο του πολιτισμού για τη στήριξη του κλάδου τους. 



«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού» ανέφερε και σημείωσε ότι «προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα».

Τα μέτρα στήριξης σε καλλιτέχνες και ανθρώπους στον τομέα του πολιτισμού

«Ήδη από τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, για Μάρτιο- Απρίλιο είναι ένα σύνολο 35,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε η κ.Μενδώνη. Όπως είπε η υπουργός, σε ισχύ είναι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και οι διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις.

Από 13/5 έως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του α’ τριμήνου του 2020.

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα των ποικίλων εργασιακών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού.

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι:
-    Όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020. Οι εργοδότες τους θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση και οι εργαζόμενοι αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ από 8/5 έως 12/5. Το ποσό θα είναι πληρωτέο από 14-15/5.

-    Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

-    Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Για πρώτη φορά Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Ακόμη, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Η ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί από 13/5, για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών και είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

Επιπλέον, προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε.

Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Ανοίγουν θερινά σινεμά- Τον Ιούλιο και η Επίδαυρος

Όπως είπε η υπουργός, από 1η Ιουνίου μπορεί να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και από τα μέσα Ιουνίου τα μουσεία.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμοστούν, ενώ 1.500 πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου. Από τις 15 Ιουλίου ανοίγει και η Επίδαυρος.

Μητσοτάκης για τον Πολιτισμό: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να γίνουν συναυλίες και φεστιβάλ το καλοκαίρι

Ανοικτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο διεξαγωγής φεστιβάλ και συναυλιών το φετινό καλοκαίρι. Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στην Βουλή έκανε ειδική αναφορά στον κλάδο του Πολιτισμού λέγοντας ότι έχει ζητήσει από τους ειδικούς και τους συνεργάτες του να γίνει ειδική άσκηση για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

«Θα δούμε αν θα μπορούμε να έχουμε και πως ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι συναυλίες φεστιβάλ και λοιπά θέλω να εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στο διάγγελμά του υπήρξε πιο επιφυλακτικός και προσθέτοντας ότι θέλει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν καθώς η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κόσμο του πολιτισμού.

«Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο του πολιτισμού με μέτρα και προτάσεις και θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που θα απαλύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365