Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

«Εγκλωβισμένοι» στις καταθέσεις οι Έλληνες

Η δεκαετής κρίση «ροκάνισε» τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Ενώ για πολλά χρόνια η συζήτηση ήταν πώς θα γυρίσουν τα χρήματα από το στρώμα, τις τράπεζες απασχολεί πλέον πώς θα πουλήσουν στους πελάτες τους εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα


Η δεκαετής κρίση «ροκάνισε» τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν όσο η οικονομία σταθεροποιείται και μέρος των χρημάτων επιστρέφουν από το στρώμα στις τραπεζικές καταθέσεις.

Και ενώ για πολλά χρόνια η συζήτηση επικεντρωνόταν στο πώς θα επιστρέψουν τα χρήματα από το στρώμα, τις τράπεζες απασχολεί πλέον πώς θα πουλήσουν στους πελάτες τους εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές και υψηλότερα έσοδα διαχείρισης στις ίδιες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank, το μεγαλύτερο ποσοστό της βάσης καταθετών αποτελείται από νοικοκυριά ή άτομα που προσπαθούν να αποταμιεύουν ένα σταθερό ποσό της τάξης των 100-150 ευρώ κάθε μήνα και σε αυτή τη μερίδα πελατών στοχεύει η νέα πολιτική της τράπεζας που περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης των πελατών όσον αφορά στις διαφορετικές επενδυτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε συνδυασμό με διάφορα προφίλ κινδύνου.

Αυτό που προβληματίζει τις τράπεζες στη χώρα μας είναι ότι οι Έλληνες προτιμούν να διοχετεύουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους σε καταθετικά παρά σε επενδυτικά προϊόντα, με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurobank, το 54% της ρευστότητας των Ελλήνων βρίσκεται τοποθετημένο σε καταθέσεις, σε αντίθεση με το σύνολο της Ευρωζώνης όπου το ίδιο ποσοστό είναι 31,6%. Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει τα ρευστά περιουσιακά τους στοιχεία σε ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά προϊόντα σε ποσοστό 33,4% και σε μετοχές σε ποσοστό 18,4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη χώρα μας είναι 4,5% και 23,9%.

Η τεράστια αυτή απόκλιση στο «προφίλ» των αποταμιεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αντανακλά ένα έλλειμα γνώσης ως προς τις δυνατότητες που έχει κανείς για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την πλεονάζουσα ρευστότητά του. Η παντοδυναμία των καταθέσεων είναι, στη χώρα μας, αποτέλεσμα της 10ετούς κρίσης και της έντονης ανασφάλειας που αυτή επέφερε, αλλά και απουσία της επενδυτικής κουλτούρας, εκτιμά η διοίκηση της Eurobank.

Το παρατεταμένο διάστημα μηδενικών –ή ακόμη και αρνητικών- επιτοκίων, όμως, επιβάλλει την πιο μελετημένη επιλογή επενδυτικών προϊόντων για το χαρτοφυλάκιο του ιδιώτη, με τα αμοιβαία κεφάλαια να αποτελούν μια δημοφιλή λύση προς αυτή την κατεύθυνση εξαιτίας της διαφοροποίησης των επενδύσεων και της δυνατότητας επιλογής προϊόντων με βάση το επενδυτικό προφίλ κάθε πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365