Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Αύξηση μισθού και Δώρο Πάσχα θα λάβουν οι μισθωτοί τον Ιούνιο

Μικρή αύξηση θα «φέρει» ο Ιούνιος στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

Η αύξηση καθαρών αποδοχών ξεκινά από 2,73 και φτάνει έως τα 27 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος του μισθού.Μικρή αύξηση θα «φέρει» ο Ιούνιος στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών. 

Παράλληλα, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πληρωθούν το Δώρο Πάσχα (αν δεν τους έχει ήδη καταβληθεί) από τον εργοδότη τους και το κράτος θα του επιστρέψει ένα τμήμα του, λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Αύξηση μισθού

Ο νόμος προβλέπει από 1η Ιουνίου την αφαίρεση 0,9 μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου, που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%  (15,75% για  τον εργαζόμενο και 24,81% για τον εργοδότη).

Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς, μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ, κερδίζει 4,2 ευρώ το μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών του κρατήσεων, ενώ ο εργοδότης του γλυτώνει 4,8 ευρώ.

Καταβολή Δώρου Πάσχα

Ολόκληρο το Δώρο Πάσχα θα καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 21 Μαρτίου,  ώστε οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν στη συνέχεια με το μερίδιο του Δώρου που καλύπτει το κράτος για τις ημέρες που διήρκεσε η αναστολή των συμβάσεων.

Ο τρόπος πληρωμής του Δώρου Πάσχα σε περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα καθοριστεί σύντομα από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο χρόνος πληρωμής του είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, είτε δεν έλαβαν καθόλου το Δώρο Πάσχα, είτε πήραν «έναντι» καθώς δόθηκε στους εργοδότες τους περιθώριο να το καταβάλουν μεταγενέστερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών από το lockdown.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργαζόμενοι θα πάρουν ολόκληρο το Δώρο, ακόμη και αν η σύμβαση εργασίας τους διήρκεσε λιγότερες από 120 ημέρες στο διάστημα από 1/1/2020 ως 30/4/2020 που δικαιούνται το πλήρες Δώρο ίσο με μισό μισθό. Για το διάστημα της αναστολής, την αναλογία του Δώρου θα καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διαδικασία πληρωμής της κρατικής συνεισφοράς απαιτεί να δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στην ΑΠΔ και στην «Εργάνη» η πληρωμή του Δώρου Πάσχα, ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που καλύπτει το κράτος για τις μέρες που διήρκεσε η αναστολή των συμβάσεων.

Για παράδειγμα μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου, ο εργοδότης θα του πληρώσει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου και το κράτος το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Έτσι ένας μισθωτός που αμείβεται με 800 ευρώ, θα λάβει Δώρο 400 ευρώ (250 ευρώ από τον εργοδότη και 150 ευρώ από το κράτος ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365