Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

Πέντε βήματα για να εξακριβώσεις αν σε απατά

Διαβάστε λεπτομέρειες

Η εξακρίβωση της απιστίας δεν αποτελεί φυσικά Επιστήμη, ωστόσο οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν καταλήξει σε ορισμένες στρατηγικές που βοηθούν να διαπιστωθεί με σχετική βεβαιότητα η ερωτική παρασπονδία και το ψέμα.


Ρώτα έναν τρίτο:Στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά πρωτότυπου πειράματος, ζητήθηκε από ζευγάρια να κάνουν το εξής: Ο ένας έπρεπε να ζωγραφίσει κάτι με τα μάτια δεμένα και ο άλλος έπρεπε να του δώσει οδηγίες τι να ζωγραφίσει. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από μια ομάδα αγνώστων να δουν σε βίντεο τα ζευγάρια και από τη συμπεριφορά τους μπορούσαν να καταλάβουν με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας εάν κάποιος από τους δύο συντρόφους σε κάθε ζευγάρι είχε απατήσει. Φαίνεται λοιπόν πως κάποιος τρίτος, όπως ένας φίλος ή ένας κοντινός συγγενής, είναι σε θέση να «ψυχολογήσει» μια ύποπτη συμπεριφορά.

 Σκέψου το καλά: Πριν μερικά χρόνια ομάδα ψυχολόγων ζήτησε από φοιτητές να κρίνουν εάν οι μάρτυρες σε ένα δικαστήριο είχαν πει αλήθεια ή ψέματα. Όσοι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να σκεφτούν, αποδείχθηκαν πιο σωστοί κριτές. Όταν παίρνουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου υποσυνείδητα, μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από την απάτη με μεγαλύτερη ευκολία.

Άκου καλά τι λέξεις χρησιμοποιεί:Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist υπέδειξε ότι οι ψεύτες χρησιμοποιούν πιο συχνά το πρώτο πρόσωπο (π.χ. εγώ, εμένα), λέξεις που σχετίζονται με τη νοητική επεξεργασία (π.χ. σκέφτομαι, συνειδητοποιώ) και το αλλά ή το εκτός. Επίσης, είχαν την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα (π.χ. μισώ, θυμός, εχθρός) και ρήματα κίνησης (π.χ. περπατώ, κινούμαι).

Πρόσεξε τον τόνο της φωνής:Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσουν ηχογραφημένες φωνές και να αξιολογήσουν πόσο ελκυστική είναι κάθε φωνή αλλά και πόσο πιθανό πίστευαν ότι είναι το εν λόγω άτομο να απατήσει τον/την σύντροφό του. Οι γυναίκες συμμετέχουσες είπαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι άντρες με βαθιά φωνή ήταν πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους. Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνήθως πιο βαθιά φωνή και τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με την απιστία.

Παρατήρησε πόσο ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα:Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι η έντονη ενασχόληση με δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter συνδέεται με τις αυξημένες πιθανότητες να ξεσπάσουν μεταξύ του ζευγαριού τσακωμοί λόγω αυτής της δραστηριότητας και σε δεύτερο επίπεδο να προκύψει αργότερα απιστία, χωρισμός ή και διαζύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365