Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Κινηματοθέατρο Μέγας Αλέξανδρος στην Έδεσσα - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μετά από δίμηνη περίπου απουσία από τους ραδιοφωνικούς σας δέκτες, επανήλθε με την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ στο ραδιόφωνο του life 106,3 fm. Το θέμα της εκπομπής γι αυτήν την εβδομάδα ήταν το κινηματοθέατρο Μέγας Αλέξανδρος στην Έδεσσα. 



Κινηματοθέατρο Μέγας Αλέξανδρος στην Έδεσσα

Κρυμμένο μέσα σε νεότερα κτίσματα βρίσκεται, σε κεντρικό σημείο της πόλης της Έδεσσας, βρίσκεται το Χουνκιάρ τζαμί, ή Ινκιάρ τζαμί, που μνημονεύεται από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1667 και ερμηνεύεται ως «αυτοκρατορικό τέμενος». Από τις ιστορικές πηγές και τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση των ευρημάτων, προκύπτει ότι πρόκειται για σημαντικό μνημείο της πόλης, που χρονολογείται πιθανότατα από τον 16ο αιώνα. Το τζαμί έχει παρομοιαστεί με το Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης, μόνο που είναι μικρότερου μεγέθους κτίσμα και είναι όλο ενσωματωμένο στο κινηματοθέατρο, που ως το πρόσφατο παρελθόν στέγαζε τη βιβλιοθήκη, τα γραφεία και άλλες λειτουργίες του Φιλοπροόδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα από το ρολόι.

Κάτω από τις σύγχρονες προσθήκες διατηρούνται σε αρκετή έκταση και σε σχετικά καλή κατάσταση τμήματα του αρχικού πυρήνα του κτιρίου, το οποίο εδώ και χρόνια επιχειρείται να στερεωθεί, να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, διατηρώντας και το νεότερο κτίσμα με το οποίο θα εναρμονιστεί αισθητικά.

Συγκεκριμένα, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Έδεσσας, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της αποκατάστασης που ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν είχε αποκαλυφθεί τμήμα του μνημείου κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, που επιχείρησε ο δήμος μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, γίνονται εργασίες εγκατάστασης συστημάτων υποστύλωσης στο σύνολο της τοιχοποιίας του μνημείου και καθαίρεσης τμημάτων της σύγχρονης κατασκευής στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου, που εμποδίζουν τη θέαση του μνημείου. Η τοιχοποιία θα συμπληρωθεί στα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εφαρμοστούν επιχρίσματα, ενώ στα ανοίγματα θα τοποθετηθούν κουφώματα, διαφράγματα και κιγκλιδώματα. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η συντήρηση των τοιχογραφιών, ενώ γίνονται και εργασίες τεκμηρίωσης που περιλαμβάνουν τη φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων του μνημείου. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα δημιουργηθεί, ακόμη, ψηφιακό και έντυπο εποπτικό υλικό.

Ο χώρος στον οποίο εκτελείται το έργο της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή το κτίριο του πολυχώρου «Μέγας Αλέξανδρος», τμήμα του οποίου αποτελεί και το τέμενος Χουνκιάρ, ανήκει στον Φιλιπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Έδεσσας για 20 χρόνια και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα αποδοθεί στην πόλη ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα, ο οποίος θα αναδεικνύει με σαφήνεια το μνημείο.

Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία κράτησε, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις ανάγκες της πόλης για μια αίθουσα πολιτισμού. Δυστυχώς, όλες οι εκδηλώσεις που φιλοξενούσε η αίθουσα του Μ. Αλεξάνδρου, έμειναν «άστεγες» μαζί με τον ίδιο το Σύλλογο. Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για την πόλη της Έδεσσας καθότι η αίθουσα, που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις, είναι ουσιαστικά ακατάλληλη. Και βέβαια μιλάμε για την αίθουσα της Νομαρχίας που δεν πληροί καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις γι αυτόν το τόσο σημαντικό ρόλο. Μια αίθουσα που για να γίνει πραγματικά υποφερτή, θα χρειαστεί άπειρες παρεμβάσεις… ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση των υπεύθυνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να γίνουν αυτές οι εργασίες.

Όσο για την δημιουργία νέου χώρου πολιτισμού στην πόλη της Έδεσσας, υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις, αρκετών συνδυασμών πριν από τις δημοτικές εκλογές, εδώ και δεκαετίες! 

Και συνεχίζουμε χωρίς καμία κίνηση υλοποίησης…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365