Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από το «ψαλίδισμα» κατά 30% της σύνταξής τους

Τρία βασικά ασφαλιστικά «αγκάθια» που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης, αλλά και στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να εργάζονται, έλυσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένης σύνταξης.


Τρία βασικά ασφαλιστικά «αγκάθια» που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης, αλλά και στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να εργάζονται, έλυσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα:

- οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με εργόσημο. Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού

- εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και στην ενθάρρυνση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα

- δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων, καθώς και του Δημοσίου, να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, δίνεται η δυνατότητα να μην στερούνται το επίδομα ανεργίας όσοι εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες.

Η νέα ρύθμιση «έχει σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μην στερηθούν τα επιδόματα ανεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365