Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Τα κατοικίδια ζώα ωφελούν σημαντικά την υγεία

Διαβάστε λεπτομέρειες

Τα κατοικίδια ζωάκια, ιδίως οι σκύλοι, είναι ό,τι καλύτερο για να ζούμε υγιεινά, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό μας από πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι έχουν κατοικίδια αναφέρουν:

- Περισσότερη φυσική δραστηριότητα

- Καλύτερη διατροφή

- Πιο υγιή επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα

Τα μεγαλύτερα οφέλη όμως αποκομίζουν όσοι έχουν ως κατοικίδια σκύλους, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου και του μορφωτικού επιπέδου τους.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

7 βασικά κριτήρια υγείας

Στη σχετική μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 1.769 εθελοντών. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 25-64 ετών. Το περίπου 42% είχαν κατοικίδια. Το 24,3% είχαν σκύλο και οι υπόλοιποι άλλα ζωάκια.

Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν κάθε εθελοντή με βάση τα 7 βασικά κριτήρια υγείας (Life's Simple 7) που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Τα κριτήρια αυτά, τα οποία ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία αλλά όχι μόνο, είναι:

- Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

- Η διατροφή

- Η φυσική δραστηριότητα

- Το κάπνισμα

- Η αρτηριακή πίεση

- Τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα

- Η ολική χοληστερόλη

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τη βαθμολογία των εθελοντών με κατοικίδια με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια. Ύστερα συνέκριναν τους ιδιοκτήτες σκύλων με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια.

Πιο δραστήριοι, με καλύτερη διατροφή

Όσοι εθελοντές είχαν κατοικίδια, ανέφεραν έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ' ό,τι όσοι ζούσαν χωρίς ζωάκια στο σπίτι. Ωστόσο τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ' όλους είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων.

«Η ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι προϋποθέτει χρόνο για τη φροντίδα του. Ειδικά όταν αυτό το ζωάκι είναι ένας σκύλος, ο ιδιοκτήτης θα αφιερώνει πρόσθετο χρόνο για να τον πηγαίνει βόλτα, οπότε θα περπατάει περισσότερο απ' ό,τι αν ζούσε χωρίς αυτόν», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Francisco Lopez-Jimenez, πρόεδρος του Τομέος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Επειδή, εξ άλλου, η ορθή φροντίδα των κατοικιδίων είναι απαιτητική, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να φροντίζουν και τη δική τους φυσική κατάσταση».

Νωρίτερα εφέτος, μία άλλη μελέτη είχε δείξει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου περπατάει κάθε χρόνο 1.400 χιλιόμετρα κάνοντας τον βόλτα. Και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ευεξία.

Οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους, για να καταγράψουν και τις τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στην κατάσταση της υγείας τους.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365