Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: «Τίποτα λιγότερο από δύο σύγχρονα Δικαστικά Μέγαρα για την Πέλλα»

Δελτίο Τύπου

Σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αμετακίνητη στις θέσεις της η βουλευτής Πέλλας.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα τα δικαστικά μέγαρα Έδεσσας και Γιαννιτσών, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή και σε συνέχεια σύσκεψης που είχε συγκαλέσει πριν λίγες μέρες  ο ίδιος στο Διοικητήριο για το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας  επισήμανε τα εξής: 



«Είναι δύο οι πυλώνες της απονομής δικαιοσύνης στον Νομό Πέλλας, πάνω στους οποίους στηρίζεται η ευστάθεια του νομικού κόσμου του Νομού Πέλλας. Η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Επιτέλους πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό γιατί είναι θέμα νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού οι πολίτες, αλλά και οι δικηγόροι, οι δικαστές και το διοικητικό προσωπικό να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες αντίστοιχες των σύγχρονων ευρωπαϊκών υποδομών.  
Εκ πεποιθήσεως είμαι υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης ολόκληρης της Πέλλας. Και επειδή είμαι ενάντια σε κάθε διαιρετικό τοπικισμό, τα προηγούμενα χρόνια έδρασα κατά τρόπο που προώθησε ισόρροπα την κατασκευή δύο δικαστικών μεγάρων στην Πέλλα. 

Η σημερινή σύσκεψη δεν εξετάζει το ζήτημα από μηδενική βάση, αλλά με αφετηρία το θετικό κεκτημένο δύο ώριμων μελετών έτοιμων προς υλοποίηση. Η συμμετοχή μου στην σημερινή σύσκεψη σηματοδοτεί και την απορία μου γιατί συζητάμε τα αυτονόητα. 

Για εμένα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Δεν με αφορά καμία συζήτηση που δεν περιλαμβάνει την ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο δικαστικών μεγάρων, τόσο των Γιαννιτσών που είναι ώριμο από το 2010, όσο και της Έδεσσας που ωρίμασε από το 2017 και μετά.  Παρά το γεγονός ότι ακόμη κι αν γινόταν ένα μοναδικό δικαστικό μέγαρο και αυτό δικό μου πολιτικό παιδί θα ήταν, αφού επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσα σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να οδηγήσω σε ωρίμανση  το Δικαστήριο της Έδεσσας, όπως είχα κάνει και το 2010 με το Δικαστικό Μέγαρο των Γιαννιτσών, διεκδικώντας αποφασιστικά την προοπτική αναβάθμισης των δομών απονομής και των δύο πυλώνων της Δικαιοσύνης. 

Είμαι εδώ για να σας ακούσω για να καθορίσω την στάση μου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στην Πέλλα έχουν παραδοθεί δύο δικαστικά μέγαρα έτοιμα προς υλοποίηση και δεν πρόκειται να  νομιμοποιήσω την πολιτική βούληση κανενός να ακρωτηριαστούν οι δικαστηριακές υποδομές του Νομού. 

Είναι σκόπιμο, βάσιμο και πρόσφορο να εντάξετε σε μια εργολαβία ΣΔΙΤ και τα δύο Δικαστικά Μέγαρα της Πέλλας: την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά 

Η κυρία Τζάκρη μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε τα εξής: «Έχω αφιερώσει περισσότερα από 10 χρόνια προσπάθειας για να αποκτήσει η Πέλλα δύο σύγχρονα Δικαστικά Μέγαρα, ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους που θα σέβονται αφενός τον νομικό κόσμο και τους λειτουργούς του και αφετέρου τους πολίτες που προσφεύγουν σε αυτήν. Παρά το γεγονός ότι αισθάνομαι δικαιωμένη διότι έχουμε δύο ολοκληρωμένες και έτοιμες προς υλοποίηση μελέτες παραμένω σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί ο δίκαιος στόχος της ανέγερσης δύο δικαστικών μεγάρων: ενός στην Έδεσσα και ενός στα Γιαννιτσά»
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, 

Στο κοινοβούλιο ο κ. Τσιάρας είπε το δικαστικό μέγαρο της Έδεσσας μαζί με άλλα θα μπει σε έναν σχεδιασμό. Τίποτα παραπάνω από αυτό. Άρα ο ρόλος μας είναι αντί να έχουμε διαιρετικούς τοπικισμούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε σαφές το ασαφές που εξέφρασε ο Υπουργός. Ως εκ τούτου ζητάμε: 

Χρονοδιάγραμμα που να αξιοποιεί τον βαθμό ωριμότητας των έργων. 
Να εκδοθεί κοινή επιστολή των παρόντων και των δημάρχων και των δύο πόλεων, ανεξαρτήτως πιο κόμμα κυβερνάει.  Διότι αν επιτρέψουμε να υπεκφύγει η κυβέρνηση υλοποιώντας σε κάποια στιγμή ένα από τα δύο και όχι και τα δύο τότε θα έχουμε συναινέσει σε ένα νομό δύο ταχυτήτων και σε μια δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων. Ανεπίτρεπτο. Θα πάμε σε έναν νομό δύο ταχυτήτων; Σε διαιρετικούς τοπικισμούς; 

Είναι αυταπάτη να νομίζει κάποιος Εδεσσαίος ότι μπορεί να σώσει το δικό του. 
Εγώ δεν είμαι αυτή που ωρίμασα την Έδεσσα; Αν απομονώσουμε την Έδεσσα από τα Γιαννιτσά θα τα χάσουμε και τα δύο. Γιατί αν ο Υπουργός είχε στο μυαλό του να φτιάξει έστω και την Έδεσσα θα το έλεγε στην Βουλή δεν θα έλεγε θα το βάλουμε σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Απαγορεύω την αμφισβήτηση της  αφοσίωσής μου στην Έδεσσα. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τα Γιαννιτσά γιατί θα τα χάσουμε και τα δύο. Τι νομίζετε αν επιλεγεί ένα από τα δύο δεν θα αντιδράσει η άλλη πόλη; Άρα επενδύουν στον τοπικισμό για να μην γίνει κανένα. Με ενοχλεί πάρα πολύ που λείπουν οι συνάδελφοι  Πάμε να τα χάσουμε και τα δύο. Εγώ δεν κρύφτηκα ούτε όταν τα ωριμάσαμε, ούτε όταν διεκδικήσαμε, δεν κρύβομαι ούτε τώρα.  Ενώ μπορούμε να κερδίσουμε και τα δύο γιατί τα έχω έτοιμα με τόσα χρόνια ενεργειών και κόπου. Δεν τους ζητάμε να κάνουν το παράρτημα του Αρείου Πάγου. 

Η ασάφεια προδικάζει ότι θα τα χάσουμε και τα δύο. Μην διαιρείστε και μην διχάζεστε δεν έχει νόημα. Αν είχε καλό σκοπό ο Υπουργός με την έννοια ότι είχε την πολιτική βούληση να τα κάνει θα το έλεγε στην Βουλή». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365