Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: "Να ανασταλεί το " χαράτσι" του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση στην Βουλή την οποία συνυπογράφουν 37  βουλευτές.

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οποία συνυπογράφουν και 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή του τέλοyς επιτηδεύματος το οποίο θα κληθούν φέτος να πληρώσουν  για πρώτη φορά 150.000 περίπου αγρότες εν μέσω κορωνοϊού και οικονομικής κρίσης. 



Το ποσό αυτό, ύψους 650 ευρώ, θα προστεθεί στο φόρο εισοδήματος των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα "φουσκώσουν" ακόμη περισσότερο.  Οι βουλευτές ρωτούν σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει «στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών
2) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

23 Ιουνίου 2020

Θέμα: «Αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών»

Το τέλος επιτηδεύματος αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος, το οποίο εφαρμόστηκε το 2011, κατόπιν πιέσεων της τρόικας προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα. 

Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος.

Επί ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκαν επιπλέον από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών. 
Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού. 

Είναι προφανές ότι δεν προτίθεσθε να ενισχύσετε τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα μας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ». 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεοδώρα Τζάκρη

1 σχόλιο:

  1. Για τους αγρότες χαράτσι για τους υπόλοιπους ευλογία ρε την Ντορκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365