Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ισόβια στον Στεφανάκη για τη δολοφονία της Φαίης Μπλάχα

Ισόβια κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας

Ο Στεφανάκης έχει καταδικαστεί και σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών, ερήμην για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία για την επίθεση χρυσαυγιτών με σιδερογροθιά στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής.



Ισόβια κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Στεφανάκη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, και με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της 23χρονης συντρόφου του Φαίης Μπλάχα, τον Απρίλιο του 2013, στη Νέα Μάκρη.

Η υπόθεση ήρθε για τρίτη φορά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, για το οποίο σήμερα συνεδρίασε το ΜΟΕ και αποφάσισε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό με το οποίο είχαν σπάσει τα ισόβια για τον Στεφανάκη (δευτεροβάθμια του είχε επιβληθεί 20ετής κάθειρξη). Έτσι ο καταδικασθείς δεν θα αποφυλακιστεί τον προσεχή Αύγουστο αλλά θα μείνει άλλα περίπου επτά χρόνια στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως, που ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό επειδή κατά την κρίση της τα πραγματικά περιστατικά δεν αποδεικνύουν ότι ο Στεφανάκης είχε ειλικρινή μεταμέλεια αφενός επειδή αφού χτύπησε πολύ την 23χρονη και εκείνη ήταν αναίσθητη, δεν την πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του αλλά πήγε πρώτα στο σπίτι ενός φίλου του και επειδή κρυβόταν επί ένα μήνα μέχρι να παραδοθεί στις αρχές.

Όπως αναφέρει η Εφ.Συν.,ο συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασθέντος, Μ. Δημητρακόπουλος, επιτέθηκε κατά της εισαγγελέως κατηγορώντας την ότι δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία.

Δημητρακόπουλος: Η κυρία εισαγγελέας δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ πολύ, δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα

Εισαγγελέας: Έχει πει και χειρότερα, κυρία πρόεδρε

Δημητρακόπουλος: Και η Τουλουπάκη και ο Ρασπούτιν τα ίδια έλεγαν, ότι έχω πει και χειρότερα

Εισαγγελέας: Δεν ντρέπεστε λίγο;

Δημητρακόπουλος: Εγώ δεν έχω φοβηθεί ούτε την Τουλουπάκη ούτε τον Ρασπούτιν την εποχή που ήταν παντοδύναμοι... Όχι τώρα που είναι για φυλακή...

Ο Στεφανάκης έχει καταδικαστεί και σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών, ερήμην για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία για την επίθεση χρυσαυγιτών με σιδερογροθιά στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής στις 12/6/2012.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι ο καταδικασθείς χτύπησε την κοπέλα με "επαγγελματισμό αθλητή" περιγράφοντας τον "άγριο ξυλοδαρμό" του θύματος με γροθιές και κλωτσιές. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "οι γιατροί ενήργησαν παραπάνω από τα καθήκοντά τους. Καμία πράξη τους δεν επηρέασε την εξέλιξη των τραυμάτων. Το κώμα ήταν μη αναστρέψιμο. Το θύμα βυθίστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης, της οποίας ο κατηγορούμενος ήταν δράστης". Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Στεφανάκης απολογούμενος είχε αναφέρει πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την 23χρονη σύντροφό του, αλλά τη χαστούκισε μόνο "επειδή εκείνη του επιτέθηκε".

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τη μοιραία νύχτα της 6ης Απριλίου έπειτα από καβγά που είχε το ζευγάρι "ο Ευάγγελος Στεφανάκης με πρόθεση και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σκότωσε την Ευθυμία Αθανασία Μπλάχα χτυπώντας τη με γροθιές στο πρόσωπο και το κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός της με ιδιαίτερη βαναυσότητα" με αποτέλεσμα η 23χρονη να περιέλθει ακαριαία σε κωματώδη κατάσταση.

Δύο εβδομάδες αργότερα η άτυχη Φαίη θα καταλήξει "αιτιωδώς και αποκλειστικά από τις ανωτέρω σωματικές κακώσεις που με πρόθεση της επέφερε ο κατηγορούμενος".

Η 32χρονη αδερφή της Μαριαλένα, αντιμετώπισε τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία, από κοινού με τον Στεφανάκη.

"Η ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο, αλλά και οι ιδιαίτερα κακές σχέσεις με την αδερφή της αποτέλεσαν το κίνητρό της να αποτρέψει τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του δράστη" ανέφερε το βούλευμα για την 32χρονη.

Η κοινή γραμμή που τήρησαν αρχικά στις καταθέσεις τους δεν άργησε ωστόσο να σπάσει, με τον Στεφανάκη και τη Μαριαλένα Μπλάχα να στρέφουν τα βέλη τους εκατέρωθεν.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή στην αδερφή της Φαίης, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365