Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Συμπύρηνο ροδάκινο: Μειωμένες φέτος όλες οι κύριες ποικιλίες, τιμές ζητούν οι παραγωγοί της Πέλλας

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Κώστα Αποστόλου, πραγματοποίησαν, στις 23 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου (ΑΣ) Ημαθίας και του Αγροτικού Συλλόγου (ΑΣ) Δήμου Σκύδρας στο γραφείο του στη Νάουσα.



Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Κώστα Αποστόλου, πραγματοποίησαν, στις 23 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου (ΑΣ) Ημαθίας και του Αγροτικού Συλλόγου (ΑΣ) Δήμου Σκύδρας στο γραφείο του στη Νάουσα.

Οι πρόεδρος του ΑΣ Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης και ο πρόεδρος του ΑΣ Σκύδρας κ. Παναγιώτης Πασάκης ανέφεραν στον πρόεδρο της ΕΚΕ ότι φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή στο συμπύρηνο ροδάκινο σε ποσοστό περίπου 30-40%. 

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν, όπως το θέμα της χαμηλής τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου που σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή και το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστούν την καλλιέργεια μη βιώσιμη, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές και το πως μπορούν να δοθούν λύσεις για να έχει προοπτική και μέλλον η καλλιέργεια. 

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Πασάκης στον ΑγροΤύπο, «ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της ΕΚΕ να μας ανακοινώσει τις ττιμές παραγωγού. Δεν μπορεί να παραδίνουν οι παραγωγοί τα ροδάκινα και να μην γνωρίζουν τις τιμές. Ακόμη ζητήσαμε την αύξηση των τιμών φέτος λόγω της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής που θα έχουμε στο συμπύρηνο». 

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βοργιάδης τόνισε τον ΑγροΤύπο ότι «ο εκπρόσωπος της ΕΚΕ φέτος δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις στην παραγωγή ούτε να ανακοινώσει ενδεικτική τιμή. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε η τιμή παραγωγού να είναι αυξημένη κατά 8-10 λεπτά σε σχέση με την περσινή (26 λεπτά το κιλό) λόγω της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής. Η μείωση εκτιμώ ότι οφείλεται στους παγετούς της Άνοιξης και το πρόβλημα είναι ότι δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και ελπίζουν οι παραγωγοί μέχρι τότε να γνωρίζουν τις τιμές». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής οι δύο Σύλλογοι, μειωμένες αναμένεται να είναι οι κυριότερες ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου ως εξής:

Κατερίνα μείωση σε ποσοστό 30-40% 
Α37 μείωση σε ποσοστό 50%
Έβερτ μείωση σε ποσοστό 50-70%
Άνδρος μείωση σε ποσοστό 20%
Λοαντέλ μείωση σε ποσοστό 40%

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365