Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Γιατί οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες χαίρονται περισσότερο από τους αργυρούς;

Τι λέει η θεωρία της δημοφιλούς καθηγήτριας ψυχολογίας Laurie Santos

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Laurie Santos, διδάσκει στη «δημοφιλέστερη τάξη στην ιστορία του Πανεπιστημίου του Γέιλ», σύμφωνα με αυτό το άρθρο στο The Atlantic. Η τάξη της λέγεται «Ψυχολογία και καλή ζωή». Μίλησε στο Φεστιβάλ Ιδεών του Aspen την περασμένη Δευτέρα για να παρουσιάσει το «συντομότερο ταχύρρυθμο μάθημα στην τάξη της». Είπε ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει δύο δυσλειτουργίες που το δυσκολεύουν να είναι ευτυχισμένο.


Η πρώτο δυσλειτουργία είναι η «ηδονική προσαρμογή». Συνήθως συνηθίζουμε τα καλά πράγματα που έχουμε (όπως ένα ζεστό κρεβάτι, φαγητό, τεχνολογικά gadgets) και σταματάμε να τα εκτιμούμε. Η Santos προτείνει δύο τρόπους για να μειώσετε την ηδονική προσαρμογή. Το πρώτο είναι να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε νέες εμπειρίες παρά σε πράγματα. Το δεύτερο είναι να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες στη ζωή σας.

Η δεύτερη δυσλειτουργία είναι ότι τείνουμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας με ανθρώπους που περνάνε καλύτερα από εμάς.

Οι άνθρωποι, λέει η Santos, «κολλάνε σε σχετικές συγκρίσεις, αντί για απόλυτες - με άλλα λόγια, πώς αυτό που έχουμε το συγκρίνουμε με αυτό που έχουν οι άλλοι και όχι εάν αυτό που έχουμε αρκεί για εμάς».  Μίλησε για μια έρευνα σε Ολυμπιονίκες: ο χρυσός Ολυμπιονίκης ήταν φυσικά ενθουσιασμένος μετά τον αγώνα, αλλά οι χάλκινοι  εμφανίστηκαν πιο ευτυχισμένοι όσον αφορά στην κατάκτηση του μεταλλίου, από τους ασημένιους Ολυμπιονίκες.Αυτό οφείλεται στην ψυχολογική θεωρία των σημείων αναφοράς κάθε μεταλλίου.Οι κάτοχοι των ασημένιων μεταλλίων πιθανότατα θα ήθελαν το χρυσό μετάλλιο, αλλά οι κάτοχοι των αργυρών πιθανότατα σκέφτονταν πως η εναλλακτική τους πραγματικότητα θα ήταν να μην πάρουν καθόλου μετάλλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365