Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Γιώργος Καρασμάνης: Δίκαιες αποζημιώσεις για τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τα χωριά της Ανατολικής Αλμωπίας

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος έσπευσε σε χωριά που επλήγησαν ανελέητα από τη θεομηνία, διαπίστωσε από πρώτο χέρι το ανυπολόγιστο μέγεθος των ζημιών, και βίωσε την απόγνωση των ανθρώπων που ελάχιστες μέρες πριν τη συγκομιδή είδαν να χάνονται και η παραγωγή τους και οι ελπίδες τους για εισόδημα και επιβίωση!



Ο Γιώργος Καρασμάνης ζητάει:
•        Ταχύτατη καταγραφή των ζημιών, αντικειμενικές εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις.
•        Σε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται από το χαλάζι για δεύτερη συνεχή χρονιά, να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατόν το οφειλόμενο 35% υπόλοιπο των περσινών αποζημιώσεών τους, καθώς επίσης και στους πληγέντες παραγωγούς που ο Νομός τους κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
•        Να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις ζημιών των δενδροκαλλιεργητών που τα δέντρα τους χτυπήθηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς Μαρτίου – Απριλίου και ενώ ήταν σε πλήρη ανθοφορία.
Ακολουθεί η ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Βαρύ πλήγμα για τους αγρότες της Ανατολικής Αλμωπίας / Να γίνουν δεκτές δηλώσεις ζημιών και από τους ανοιξιάτικους παγετούς στις δενδροκαλλιέργειες»
Τις απογευματινές ώρες της 10ης Ιουνίου, σφοδρή σε ένταση και έκταση χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Ανατολικής Αλμωπίας, με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς. Στα χωριά Φούστανη, Νότια, Περίκλεια, Λαγκαδιά και Αρχάγγελο, χτυπήθηκαν κυρίως και κεράσια αλλά και πατάτες και καλαμπόκια.

Όπως διαπίστωσε ¨ιδίοις όμμασιν¨ ο Ερωτών επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές, σε όλες τις καλλιέργειες και ειδικότερα στο κεράσι, οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές, καθώς η θεομηνία ¨βρήκε¨ την παραγωγή λίγες μόλις ημέρες πριν τη συγκομιδή και, μάλιστα, σε μια χρονιά που η σοδειά προμηνύονταν ως ιδιαίτερα καλή…

ΕΠΕΙΔΗ, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι ίδιοι καλλιεργητές καταστρέφονται από το χαλάζι ενώ, στην προσδοκώμενη καλή φετινή σοδειά είχαν εναποθέσει τις ελπίδες για ένα ικανοποιητικό εισόδημα…

ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες ¨επί ξύλου κρεμάμενοι¨, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και στερούνται πλέον ακόμη και των απόλυτα αναγκαίων πόρων επιβίωσης των οικογένειών τους…

ΕΠΕΙΔΗ, η θεομηνία δεν αφάνισε μόνον τη σοδειά και εισόδημα, αλλά προκάλεσε και μεγάλες ζημιές στα δέντρα, υποχρεώνοντας τους καλλιεργητές σε πρόσθετες δαπάνες για να τα προστατέψουν από τις απειλούμενες φυτασθένειες…

ΕΠΕΙΔΗ, δεν έχουν ακόμη εισπράξει το 35% του υπολοίπου των αποζημιώσεών τους για τις περσινές ζημιές – γεγονός, που μετά και την τελευταία καταστροφή, κάνει το οικονομικό τους αδιέξοδο ασφυκτικό…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τον Υπουργό
-         Να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες, ακριβώς τώρα που ξεκινά η περίοδος συγκομιδής ώστε η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών να είναι ακριβής και αντικειμενική - ειδικότερα για το κεράσι για το οποίο η εκτίμηση είναι δύσκολη (και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη καθώς σε λίγες μέρες και οι εναπομείναντες καρποί θα πέσουν από τα δέντρα) - και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των απωλειών.
-         Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις συμβασιούχων εποχικών γεωπόνων, καθότι το υποκατάστημα Βέροιας του ΕΛΓΑ λόγω της εφαρμογής της ¨κινητικότητας¨ έχει αποδυναμωθεί από τη ¨φυγή¨ 13 εκτιμητών γεωπόνων σε άλλους Οργανισμούς.
-         Να καταβληθεί το ταχύτερο στους συγκεκριμένους παραγωγούς το οφειλόμενο 35% υπόλοιπο των περσινών αποζημιώσεων, δεδομένου ότι καλλιέργειες και σοδειά καταστράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς επίσης και στους αγρότες που οι παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς από τις χαλαζοπτώσεις του 2019 και ο Νομός τους κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ακόμη
-         Να δώσει εντολή να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις ζημιών από τους ανοιξιάτικους παγετούς του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου που χτύπησαν τα δέντρα σε πλήρη ανθοφορία, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς που επιβεβαιώνουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν κάτω του μηδενός. Όπως επίσης υπάρχουν και εκτιμήσεις γεωπόνων εξειδικευμένων και εμπείρων στελεχών της ΔΑΟΚ που έκαναν αυτοψίες και αποδίδουν τις ζημιές στους παγετούς, ενώ αντίθετα ακριβώς ίδιες ζημιές σε χωριά διπλανών Νομών, και πολύ σωστά, αναγνωρίζονται.
-         Σε αυτούς για τους οποίους ο παγετός της 17ης Μαρτίου αναγνωρίστηκε ως αίτιο ζημιών σε ορισμένες ποικιλίες, και προχώρησαν σε προσωρινές δηλώσεις αλλά, λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες για την υποβολή ¨κανονικών¨ δηλώσεων, να δοθεί η δυνατότητα να τις υποβάλουν εκπροθέσμως.
-         Όπως επίσης και σ’ αυτούς που δεν έκαναν προσωρινές δηλώσεις, ωσαύτως λόγω των ειδικών συνθηκών και έχουν υποβάλει εκ των υστέρων αίτημα θεραπείας να κριθούν θετικά, δηλαδή να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς.
Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365