Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

“Αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων” – Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας

Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο κύμα κορονοϊού και το εμβόλιο

Θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα τονίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Μεγάλη ανησυχία λόγω των περιπτώσεων συνωστισμού. Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια. Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο κύμα κορονοϊού και το εμβόλιο.



Το άνοιγμα των συνόρων θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ομάδας διαχείρισης κορονοϊού του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 εκτίμησε πως “Ασφαλώς θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, είναι ένα ρίσκο που το πήραμε χάριν της οικονομίας άρα τώρα που θα ανοίξει η χώρα πάνω από 30 σημεία εισόδου, όχι μόνο στα αεροδρόμια αλλά και χερσαία και θαλάσσια, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Όμως αυτό που με ανησυχεί δεν είναι οργανωμένος τουρισμός όπου τα πάντα ελέγχονται, ο τουρίστας ελέγχεται στο αεροδρόμιο και στον τελικό προορισμό του.

Από εκείνο που κινδυνεύουμε είναι η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των πολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι συνωστίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για διασπορά του ιού, όχι μόνο τοπικές εξάρσεις αλλά και γενικότερα. Αυτό είναι ο μεγάλος κίνδυνος, η συμπεριφορά του κόσμου και όχι ο τουρισμός”.

Ο κίνδυνος από τα Βαλκάνια

Σε ερώτηση για το γεγονός πως στα Βαλκάνια υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πως πολλοί έρχονται οδικώς στη χώρα μας ο κ. Σύψας τόνισε ότι “ δεν έχουν ανοίξει όλα τα σύνορα, αλλά μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν όμως η επιδημία βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να περάσει τα σύνορα και να έρθει και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που το εκτιμάμε. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε επανεκτιμούνται σε καθημερινή βάση για όλες τις χώρες, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ταξιδιωτικές οδηγίες. Και αυτό που συμβαίνει μας λέει πως ο κορονοϊός είναι εδώ και μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή δριμύτερος σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο”.

Αβεβαιότητα για το φθινόπωρο

Όσο για το αν θα υπάρξει έξαρση το Φθινόπωρο ο κ. Σύψας ανέφερε πως “ στόχος είναι να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και εδώ θα ζητήσουμε τη συνδρομή του κόσμου. Το φθινόπωρο υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μπορεί να γίνει αλλά το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε το δεύτερο κύμα, πιστεύω όμως πως τα χειριστούμε πολύ καλύτερα από το πρώτο, με την έννοια πως είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι, έχουμε περισσότερα φάρμακα και οι πολίτες ξέρουν να συμπεριφέρονται και να προφυλάσσονται καλύτερα”.

Εμβόλιο δεν αναμένεται πριν το επόμενο καλοκαίρι

Τέλος για τυχόν εξελίξεις για το φάρμακο ανέφερε πως “ήδη έχουμε την ρεμβεσιβίδη η οποία δείχνει πως βοηθά πολλούς ασθενείς να αναρρώσουν πολύ πιο γρήγορα και παλιά φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη και η κορχικίνη που μελέτη δείχνει πως βοηθάνε να μειώνεται η θνησιμότητα από τον COVID-19. Όσον αφορά τον εμβόλιο δυστυχώς παρά το ότι ακούγονται πάρα πολλά αισιόδοξα και ενθαρρυντικά μηνύματα και από τους επιστήμονες και από τις εταιρείες για να είμαστε λογικοί, ένα εμβόλιο στο φαρμακείο και εμβολιασμός του 70% του ελληνικού πληθυσμού που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, δεν πρέπει να αναμένεται πριν το επόμενο καλοκαίρι στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί και αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365