Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΕΒΟΡΑ - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Μέσα από την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, την Ροζαλία Γαβριηλίδου και τον life 106,3 γνωρίσαμε έναν επίγειο Παράδεισο της περιοχής μας.

Η Εβόρα, που έγινε η μούσα του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, για να γράψει το ομότιτλο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε, παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Τρίτης 2 Ιουνίου 2020



ΕΒΟΡΑ

Σε υψόμετρο 1030 μέτρα και πάνω από το χωριό Παναγίτσα του Νομού Πέλλας, συναντάμε έναν επίγειο παράδεισο, εναρμονισμένο με τη φύση με χρήση όλων των στοιχείων της. Χλωρίδα και πανίδα απέραντου φυσικού κάλλους, με τεχνητές λίμνες, αιωνόβια πανύψηλα δέντρα, χαμηλή βλάστηση, πετρώματα και βράχια, καταρράκτες και μονοπάτια δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τη φύση μ έναν τρόπο μοναδικό και ήρεμο.

Είναι οι εγκαταστάσεις μιας εταιρίας λαϊκής βάσης, της Ενεργειακής Τουριστικής Παναγίτσας Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1997 με 3 τεχνητές λίμνες που έχουν  διττό χαρακτήρα. Συλλέγουν τα νερά του βουνού, για αρδευτικούς λόγους, καλύπτοντας τις ανάγκες των καλλιεργειών του χωριού κατά τους θερινούς μήνες, με δεύτερη και εξίσου σημαντική χρηστικότητα, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την πτώση του νερού μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών, στα σημεία τροφοδότησης  των λιμνών, οι οποίες γεμίζουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους, μιας και τα επίπεδα που είναι κατασκευασμένες είναι διαφορετικά. Τα νερά που συγκεντρώνονται στις λίμνες κατά τη χειμερινή περίοδο χρησιμεύουν για την άρδευση του αγροκτήματος το καλοκαίρι, περιορίζοντας τη χρήση γεωτρήσεων στο ελάχιστο. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Η πρώτη τεχνητή λίμνη, η λίμνη του Παρέα όπως ονομάζεται, παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εκεί είναι ο επίγειος παράδεισος που αναφέραμε στην αρχή. Δίπλα στη λίμνη σ έναν καταπράσινο λόφο, είναι χτισμένη, από το 1998, Η ΕΒΟΡΑ, ένα υπέροχο πέτρινο καφέ-μπαρ απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, προσφέρει στον επισκέπτη την επαφή με τη φύση που τόσο έχουμε ανάγκη, μέσα από δράσεις και χαλάρωση όλες τις εποχές του χρόνου. Η αρχική κατασκευή περιελάμβανε ένα ξύλινο εστιατόριο, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να γευτεί και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα παράλληλα με τα γεύματά του,  και δίπλα του ένα μπαράκι πετρόχτιστο, όπου μουσικές  βραδιές για την νεολαία γέμιζαν με κέφι τους θαμώνες. Αργότερα χτίστηκε το «σαλέ» του μικρού ιδιόκτητου χιονοδρομικού, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως το κυρίως κτίριο της ΕΒΟΡΑΣ. Προς το παρόν εστιατόριο δεν λειτουργεί, όμως θα μπορούσε κάποιος να απολαύσει το ουζάκι του με εκλεκτό μεζέ, μαζί με την παρέα του. Είναι το γνωστό «ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ», όπως το ονομάζουν οι τοπικοί.

Η θέα μοναδική, αφού μπροστά μας εκτείνεται η λίμνη Βεγορίτιδα προσφέροντας στους οφθαλμούς αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη… την άπλετη απόσταση του μαγευτικού τοπίου.  
Κάθε εποχή έχει ζωγραφισμένα μοναδικά χρώματα στον καμβά της φύσης. Παλαιότερα εκεί λειτουργούσε και χιονοδρομικό κέντρο με τεχνητή χιονόπτωση, ενώ διάφορες δραστηριότητες απασχολούσαν ομάδες επισκεπτών με άθληση, αναρρίχηση, κανό καγιάκ στα νερά της λίμνης  του Παρέα, τα οποία παγώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες με τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ γύρω στις όχθες της και μέσα από την περίφραξη, φρόντισαν οι υπεύθυνοι και δημιούργησαν έναν μικρό ζωολογικό κήπο με διάφορα πτηνά και ζώα της περιοχής. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις και να οργανώσετε εκεί τον γάμο ή τη βάφτιση των αγαπημένων σας προσώπων, με τους υπεύθυνους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ικανοποιήσουν τους καλεσμένους σας κι εσάς τους ίδιους. 

Σε κοντινή απόσταση από το καφέ μπαρ, υπάρχει ένα πέτρινο εξωκκλήσι, που οι υπεύθυνοι έχτισαν ως αφιέρωμα στην αντίστοιχη που είχαν αφήσει οι πρόσφυγες πρόγονοι από το χωριό Μοναστήρι στην Τουρκία, το εξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος. 

Στις δραστηριότητες της ΕΒΟΡΑΣ, τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, αποξηραμένα φρούτα αξιοποιώντας έτσι κάποιες από τις παραγωγές του χωριού με σωστή επεξεργασία, ώστε να μην χάνουν τα σημαντικά συστατικά τους. Οι εγκαταστάσεις αυτής της δραστηριότητας είναι στην έξοδο του χωριού στο πρώην ξενοδοχείο ΜΗΛΊΔΑ, που ανήκε στον αγροτικό συνεταιρισμό Παναγίτσας. Η εκπομπή μας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, κύριο Γιώργο Παρθενόπουλο, ο οποίος μας έδωσε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. 

Η Εβόρα, πρόσφατα έγινε η μούσα του συγγραφέα και ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα, ο οποίος  εμπνεύστηκε από την ομορφιά της ένα μυθιστόρημα ανατροπών, που ξεχειλίζει από την αγάπη για όλα τα πλάσματα της γης. Του έδωσε τον τίτλο ΕΒΟΡΑ, και είναι ένα βιβλίο που εξυμνεί το μεγαλείο της φύσης και προτρέπει τον καθένα μας να την γνωρίσει.

Η εκπομπή μας με τη σειρά της, προτείνει στους ακροατές μας να επισκεφτούν αυτόν τον μικρό παράδεισο, που βρίσκεται τόσο κοντά μας. 











Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365