Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Διονύσης Σταμενίτης: «Καταβάλλεται το 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ».

Δελτίο Τύπου

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και έπειτα από συνεννόηση με την Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη αποφάσισαν την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από το 2011 μια κυβέρνηση καταβάλλει το 20% του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Την ικανοποίηση του για το γεγονός εξέφρασε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο πρώτος έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα της άμεσης καταβολής του 35% των αποζημιώσεων. Εν συνεχεία ο Βουλευτής δε σταμάτησε να διεκδικεί την υλοποίηση του αιτήματος, με συνεχείς παρεμβάσεις και επαφές με τους αρμόδιους. 

Την περασμένη εβδομάδα (01.07.2020) επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλάκακη, από τον οποίο ζήτησε τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει άμεσα να πληρώσει το 35% και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της πρώην Διοίκησης του ΕΛΓΑ, όπου είχαμε πληρωμές προηγούμενου έτους μέχρι και το Φθινόπωρο του επόμενου. 

Αναφορικά με το γεγονός ο κ. Σταμενίτης δήλωσε: 

«Δεν πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι οι αγρότες μας πληρώνονται το καλοκαίρι του 2020 τις αποζημιώσεις του 2019, όμως αποδεικνύουμε στην πράξη ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με σκοπό να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης και της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΛΓΑ. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδότησε ένα καθεστώς στον ΕΛΓΑ με τμηματικές πληρωμές των αποζημιώσεων (70%, 20% και 10%) όταν ο ίδιος είχε παραλάβει από τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2015 ένα καθεστώς εφάπαξ πληρωμής.

Αποτελεί δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης ότι η στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων θα γίνεται στην πράξη και δε θα μένει στα λόγια. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 μια κυβέρνηση προχωράει στην οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ φανερώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας. 

Προσωπικά είχα ζητήσει από το Μάρτιο την καταβολή του 35% και πράγματι η διάθεση όλων ήταν αυτό να πραγματοποιηθεί. Δυστυχώς ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν επέτρεπε αυτό να συμβεί. Όταν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης των χρημάτων, απευθύνθηκα στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακή, ο οποίος οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι έδρασε τάχιστα και έτσι 6 μέρες μετά τη συνάντηση μας δέσμευσε τα απαραίτητα χρήματα και ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες. 

Είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε ακόμα καλύτερο επίπεδο, καθώς περιμένουμε και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκσυγχρονίσουν τον ΕΛΓΑ και θα λύσουν έτσι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων των παραγωγών. Βήμα βήμα θα πετύχουμε τους στόχους μας και πιστεύω ότι οι παραγωγοί της Πέλλας στο τέλος της τετραετίας θα βάλουν θετικό πρόσημο. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι το καθεστώς των πληρωμών να επιστρέψει στην εφάπαξ καταβολή (100%) όπως ακριβώς ήταν πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δελτία τύπου του Βουλευτή σχετικά με το ζήτημα: 

1. 18 Μαρτίου 2020: https://stamenitis.gr/elga-plhrwmes/

2. 07 Απριλίου 2020: https://stamenitis.gr/elga-35/

3. 01 Ιουλίου 2020: https://stamenitis.gr/synantisi-me-yfypourgo-oikonomikwn-35/

2 σχόλια:

  1. Εσύ είσαι αισιοδοξος γιατί είσε χορτατος.
    Για να πεινασετε να δούμε τι θα λές; μας δίνετε τα λεφτά μας και μας κάνετε χάρη; Εμείς οι αγρότες δουλεύουμε Διονύση όχι εσύ γι αυτό μην είσαι αισιοδοξος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νιονιο τα αυτονόητα κυνηγαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365