Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Με διευρυμένες δαπάνες τα 850 εκατ. ευρώ του νέου «Εξοικονομώ»

Τι περιλαμβάνουν οι νέες επιλέξιμες κατηγορίες

Με επίκεντρο την ενεργειακή αυτονόμηση των κατοικιών που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν οι δράσεις για τα νοικοκυριά.



Την ενεργοποίηση ενός νέου ανοιχτού προγράμματος αναβάθμισης κατοικιών, το οποίο πλέον θα ονομάζεται «Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια» αποφάσισαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο αρχικός προϋπολογισμός «κλείδωσε» στα 850 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ανοίξει τις ψηφιακές του πύλες το  φθινόπωρο. 

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα έχει διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνους θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής ενέργειας αλλά και συσσωρευτές για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως  φωτοβολταϊκά με παράλληλη χρήση του «εργαλείου» του ενεργειακού συμψηφισμού.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 600.000 κατοικιών έως το 2030 (60.000 ετησίως) το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, της εμπορίας δομικών υλικών, του κλάδου των θερμικών ηλιακών κλπ.) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, η μετάβαση σε «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις στα δύο προηγούμενα προγράμματα περιορίζονταν κυρίως στην αντικατάσταση κουφωμάτων και στην αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες επιλέξιμες κατηγορίες

Οι νέες  επιλέξιμες κατηγορίες περιλαμβάνουν:

1. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)

2. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από πράσινη ενέργεια

3. Ηλεκτρικούς φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτροκίνητων οχημάτων

4. Συσσωρευτές για αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες)

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης θα διαχωρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σε τουλάχιστον τρεις κατηγορίες. Επίσης θα αυξάνει το ποσοστό επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), δηλαδή για περισσότερα από τα μισά κτίρια της χώρας, με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τέσσερις κατηγορίες, μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η έμφαση θα δίνεται στην ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα, θα υπάρξει  διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων. Ακόμη, όπως έχει προαναγγελθεί θα δοθεί προτεραιότητα στις ενεργειακές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που βαίνουν προς απολιγνιτοποίηση.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ των 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. 

Τα λεπτομερή συστατικά στοιχεία του νέου προγράμματος και ο τρόπος εφαρμογής του αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν σε περίπου ένα δεκαήμερο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365