Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Αφιέρωμα στον ιερό ναό της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Χρυσής Αλμωπίας (ΦΩΤΟ)

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (η παλιά εκκλησία)

Η παλιά εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου χτίστηκε στη Χρυσή (που τότε λεγόταν Σλάτινο ακόμα), κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, γύρω στο έτος 1866. Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν τους υπόδουλους Έλληνες να χτίσουν αυτήν την εκκλησία, όπως περιγράφεται σε σουλτανικό φιρμάνι του έτους 1864.
Παρακάτω παραθέτουμε τη μετάφραση μέρους αυτού του φιρμανιού:


Εξοχώτατε βεζίρη, εκλαμπρότατε στρατηγέ, ρυθμιστή του κόσμου, που με διεισδυτική σκέψη διευθύνεις τις κοινές υποθέσεις, που διεκπεραιώνεις με ορθή γνώμη τα σπουδαία κοινά ζητήματα, ....................  ας αυξάνεται η δόξα τους με την άφιξη τις υψηλής αυτοκρατορικής μου διαταγής. Ας γίνει γνωστό ότι υπεβλήθη με επίσημο έγγραφο από το ελληνικό Πατριαρχείο η εξής αίτηση: Επειδή οι Έλληνες αυτοκρατορικοί μου υπήκοοι που κατοικούν στο χωριό Σλάτινα (Χρυσή) του καζά (διοικητική περιφέρεια) Καρατζάαμπαντ (Καρατζόβας- Αλμωπίας) των Γενιτσών δεν έχουν τόπο προσευχής, παρακαλούν και ικετεύουν να τους παραχωρηθή η υψηλή μου άδεια να κτίσουν και να κατασκευάσουν μια νέα εκκλησία στο όνομα της Μητέρας Μαρίας μήκους 24 πήχεων, πλάτους 16, ύψους 12 πήχεων με οκτώ παράθυρα και δύο πόρτες.

Τέλη Ζιλχιτζέ του 1280,

27 Μαΐου– 5 Ιουνίου 1864

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι αρχιτεκτονικού τύπου βασιλικής, χωρίς τρούλο. Σήμερα, η παλιά εκκλησία λειτουργεί κυρίως για δύο μήνες το καλοκαίρι. Στις 15 Αυγούστου, κάθε χρόνο, όλοι οι κάτοικοι της Χρυσής μαζεύονται εκεί για να τιμήσουν τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.(πληροφοριες απο το βιβλιο για τη ΧΡΥΣΗ του Βασίλη Λιολιόπουλου)





























Ευχαριστούμε Νίκο Τσιναριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365