Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Η τοποθέτησή του Σταύρου Καραγεωργιάδη προς στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Δελτίο Τύπου

Η Τοποθέτησή μου στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της  ΔΗΜ.ΤΟ Σκύδρας Μάκης Δημητριάδης εκπροσωπώντας την ΔΗΜ.ΤΟ Αλμωπίας, και με την ιδιότητα του Επιχειρηματία - Ηθοποιού - Σκηνοθέτη - Αντιπροέδρου της ΔΗΜ/ΤΟ Αλμωπίας, Προέδρου του Πολιτιστικού θεατρικού Συλλόγου "Έκφραση Αλμωπίας" και Γραμματέα του Πολιτιστικού - θεατρικού - Κινηματογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης "ΑΡΑΤΟΣ".



Καλησπέρα σας  ! Ευχαριστώ τον φίλο Μάκη Δημητριάδη Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Σκύδρας για την πρόσκληση να είμαι σήμερα εδώ και συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση. Είμαι ο Σταύρος Καραγεωργιάδης και κατάγομαι από το Βορεινό Αλμωπίας. Έχω κάνει οικονομικές σπουδές και θεατρικές σπουδές. Είμαι ιδιοκτήτης Υδροηλεκτρικής Μονάδας παραγωγής ενέργειας και τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι στην διαδικασία προσπάθειας επαναλειτουργίας της οικογενειακής μας επιχείρησης, ενός κονσερβοποιείου στο Βορεινό Αλμωπίας.  Παράλληλα εδώ και 17 χρόνια ασχολούμαι με το θέατρο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, διδάσκαλος αρχαίου δράματος, ιστορίας θεάτρου, ορθοφωνίας και άλλων μαθημάτων του τμήματος υποκριτικής. 

Εκτός από την προσωπική ανάγκη να εκφραστώ στην ομάδα ως ηθοποιός, στην παράσταση ως σκηνοθέτης, είχα ταυτόχρονα και την ανάγκη να εκφραστώ συλλογικά στο διοικητικό κομμάτι των συλλόγων που συμμετέχω. 

Πριν ξεκινήσω με διάφορους προβληματισμούς θα ήθελα να συγχαρώ την υπουργό και να την ευχαριστήσω εκ μέρους πολλών συναδέλφων ηθοποιών για την δημιουργία του Μητρώου Καλλιτεχνών ! Το οποίο θεσπίστηκε μεν εξαιτίας της Καραντίνας, αλλά έτσι έγινε η αρχή για να αποκτήσουν και οι ηθοποιοί ταυτότητα.
Επειδή έχω αρκετή εμπειρία σε ότι αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από συλλόγους δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε οδηγηθεί σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.  Και αυτό είναι λυπηρό για τα παιδιά - μέλη των σωματείων που συμμετέχουν εθελοντικά για να εκφράσουν την αγάπη τους για την τέχνη. 
Είναι παράλογο να φοβόμαστε να πάρουμε μέρος σε μία παράσταση γιατί μπορεί να περάσει το ΕΦΚΑ και να μας γράψει λες και είμαστε τα μεγάλα επαγγελματικά σχήματα που παίζουν στο Μέγαρο Μουσικής. Και αναφέρομαι σε απαράδεκτες πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης πρακτικές κανιβαλισμού προς τις θεατρικές ομάδες. 
ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ που αφορά και το νομικό καθεστώς φορολογικό και εργασιακό, θα πρέπει να συζητηθεί σε νέα βάση. Θα πρέπει το καθεστώς των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Πολιτιστικών Σωματείων να μην επηρεάζεται από αποφάσεις άλλων υπουργείων της Κυβέρνησης.  Αλλάζουνε οι μετακλητοί γραμματείς υπουργείων και κάθε υπουργός της Κυβέρνησης θεσπίζει νόμους που αφορούν μεν τα μεγάλα επαγγελματικά σχήματα που έχουν κέρδη από αυτό, δυστυχώς όμως συμπαρασύρουν μαζί τους και τους μικρούς πολιτιστικούς συλλόγους που υπηρετούν τον εθελοντισμό. Ταυτίζοντας τον εθελοντισμό με την μισθωτή εργασία. 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
α.Τελικά,  πρέπει να ασφαλίζονται τα μέλη των Σωματείων και των Συλλόγων; 
β. Θολό τοπίο και αδικίες εις βάρος του εθελοντισμού στο κομμάτι της ασφάλισης.
γ. Πολιτιστικοί σύλλογοι στην επαρχία και καθεστώς ΦΠΑ. 

Δε μιλάμε για την περίπτωση μίας μουσικής εκδήλωσης, την οποία χρηματοδοτεί ένας μεγάλος φορέας η μια εταιρία. Μιλάμε για μία θεατρική ομάδα η οποία με χίλια ζόρια προσπαθεί να πληρώσει τα ενοίκιά της. Μία θεατρική ομάδα μπορεί να πλουτίσει να βγάλει χρήματα από το θέατρο; 
Ο καλλιτέχνης το κάνει για την ψυχή του. Το κάνει γιατί μπορεί να του δώσει κάτι μελλοντικά. Στο κομμάτι των ομάδων όμως του εθελοντισμού και αυτού που καλύπτεται από Σωματεία.
Πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, να καθαρίσει το τοπίο και να προστατευτεί το καθεστώς των σωματείων και συλλόγων που προσφέρουν στον πολιτισμό.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Καλλιτεχνών Συλλόγων - Σωματείων 
 - Τι συμβαίνει στο εξωτερικό και ποιά η Ελληνική πραγματικότητα. 
 - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΡΤ 

Στο εξωτερικό και κυρίως στις Κεντρικές και Βόρειες χώρες της Ευρωπαικής  Ένωσης υπάρχουν επιδοτήσεις, πριμοδοτούνται τα σωματεία,  και οι καλλιτεχνικές ομάδες  για να μπορούν να παράγουν πολιτισμό. Γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα αυτό το πράγμα δε συμβαίνει.

ΤΟΠΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Υπάρχουν ομάδες σε κάθε πόλη οι οποίες έχουν πολύ έντονη δραστηριότητα είναι γνωστές. Το τοπικό στοιχείο είναι πολύ χαρακτηριστικό και πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν. Δε μπορεί η Αθήνα να αποφασίζει για την Κομοτινή την Ξάνθη την Αλεξανδρούπολη την Θεσσαλονίκη χωρίς να ξέρει τι γίνεται σε τοπικό επίπεδο. 

Οι συμπολίτες μας,  ιδίως εδώ στην επαρχία που ζούμε, έχουν ανάγκη αυτό που εμείς,  με πολύ μεράκι προσφέρουμε. Και πιστέψτε μας το κάνουμε με την ψυχή μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, να γίνει καθαρό το καθεστώς των σωματείων και συλλόγων που προσφέρουν πολιτισμό. Να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία ενός νέου θεσμού προστασίας των πολιτιστικών συλλόγων,  πολιτιστικών σωματείων και άλλων φορέων που εμπράκτως και αποδεδειγμένα ασχολούνται με τον πολιτισμό

2 σχόλια:

  1. αγαπητέ κύριε Καραγεωργιάδη όταν θα γνωρίσετε πραγματικούς καλλιτέχνες και όχι χαβαλέδες θα μάθετε γιατί καλλιτέχνης και δεξιός δεν πάνε μαζί διαχρονικά.Μέχρι τότε γεμίστε δημιουργικά τον πολύ ελεύθερο χρόνο σας αλλά προφανώς θα γνωρίζετε ότι ακόμα δεν έχετε αρχίσει καν το μεγάλο μονοπάτι της τέχνης.Τα λέμε κάποιες δεκαετίες αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι λεει αυτος ρε παιδια για το φορολογικο ; θελει να μας κυνηγα η εφορια τους συλλογους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365