Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Λίμνη Άγρα – Βρυττών – Νησίου: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ στον life 106,3 μας ταξίδεψε σ ένα μοναδικό υδροβιότοπο του Νομού μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που αξίζει να επισκεφτούμε για να τον γνωρίσουμε.



Λίμνη Άγρα – Βρυττών – Νησίου

Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά στοιχεία (κανάλια, υγρολίβαδα, πηγές, καλαμιώνες, κ.ά.) και που φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο από σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. 

Η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου παλιότερα την γνωρίζαμε ως τυρφώνα Νησίου και αργότερα ως τεχνητή λίμνη Άγρα. Τα τελευταία χρόνια  αναφέρεται με τα ονόματα των τριών χωριών που είναι χτισμένα στις όχθες της, αφού η σωτηρία και η διατήρηση της, υπήρξε συλλογική προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής. Στην ουσία είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1953, για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, πάνω στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου (Βόδα) στο σημείο που παλιότερα υπήρχε ένα έλος, γνωστό με την ονομασία «έλος Τιάβου». Μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη από τη λίμνη Βεγορίτιδα. 

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων, η έκταση της, μαζί με τις γύρω γεωργικές και δασικές περιοχές φτάνει τα 12.000 στρέμματα, με τα 7.000 στρέμματα από αυτά να αποτελούν το καθαρά λιμναίο μέρος της, ενώ η περίμετρος της είναι περίπου 18 χλμ. Το βάθος της φτάνει μέχρι τα έξι μέτρα και τα νερά της τροφοδοτούνται από τις πηγές στο Νησί και τα Βρυττά και τους χείμαρρους Νησίου, Καρυδιάς και Μουχαρέμ Χάνι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο υγροβιότοπο με πολλές διαφορετικές εικόνες, με τις «Πηγές» με κρυστάλλινα νερά που εκβάλλουν στη λίμνη και γραφικά αυτοσχέδια ξύλινα γεφυράκια. Οι μεγάλες εκτάσεις από καλαμιώνες, τα κανάλια, τα μεγάλα υγρολίβαδα και το απροσπέλαστο εσωτερικό της, την διαφοροποιούν από πολλούς άλλους υγροβιότοπους. 

Η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου είναι από τους πιο όμορφους τόπους για περπάτημα και παρατήρηση της άγριας φύσης στη Βόρεια Ελλάδα. Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της από βούρλα, νούφαρα, γεράνια, γαϊδουράγκαθα, ορχιδέες  και καλαμιές, που καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη έκτασή της και παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής.

Η λίμνη είναι ένας παράδεισος για την ορνιθοπανίδα, καθώς σε πολλά σημεία της φωλιάζουν σπάνια είδη. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζουν περιοδικά  μέσα στον υδροβιότοπο. Μια άλλη ονομασία της λίμνης είναι η «λίμνη των κύκνων», καθώς εδώ αναπαράγονται οι όμορφοι βουβόκυκνοι, ενώ ο ουρανός πάνω από τη λίμνη κατακλύζεται από μεγάλα κοπάδια με χιλιάδες κάργιες.

Η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου βρίσκεται στα δυτικά του νομού Πέλλας, μόλις έξι χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Έδεσσας. Ένας περιμετρικός δρόμος κινείται γύρω από τη λίμνη, ενώ λίγα μικρά μονοπάτια σας οδηγούν στα ενδότερα. Η λίμνη του Άγρα έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κι επειδή πολλά από τα είδη της πανίδας είναι σπάνια ή απειλούμενα, προστατεύονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Το κυνήγι απαγορεύεται σε τμήμα της περιοχής.

Δίπλα στην λίμνη λειτουργεί Τουριστικό Περίπτερο με τοπική κουζίνα και εξαιρετική πέστροφα. Στον υδροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυττών πραγματοποιούνται οργανωμένες περιηγήσεις με βαρκάδα καθώς και παρατηρήσεις πουλιών. Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε με αυτοκίνητο ακολουθώντας την περιμετρική διαδρομή της λίμνης χρησιμοποιώντας το δίκτυο δρόμων και μονοπατιών. Επίσης, γοητευτικό είναι να διασχίσετε τον υγρότοπο με το τρένο.

Κοντά στην λίμνη, στο δρόμο για το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο των μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα. Εκεί βρίσκεται ομοίωμα της καρυδιάς, όπου κρεμάστηκαν οι δύο μακεδονομάχοι κατά την περίοδο του μακεδονικού αγώνα (1907) από Βούλγαρους κομιτατζήδες, καθώς και ένας μικρός ναός. Τμήμα της πραγματικής καρυδιάς εκτίθεται στο δημαρχείο της Έδεσσας.

Η παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, αλλά και η αρμονική συμβίωση του με το υγρό στοιχείο, χρονολογείται ήδη αρκετές χιλιετίες, όπως μαρτυρούν ευρήματα πασσαλόπηκτου οικισμού στην περιοχή των πηγών Βρυττών, καθώς και άλλα των κλασσικών χρόνων στο λόφο Φιλοκάστρου.

Επισκεφθείτε την! Δεν θα θέλετε να φύγετε!

Ροζαλία Γαβριηλίδου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365