Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Γαλατάδες Πέλλας: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου και η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του αγαπημένου σας ραδιοσταθμού life 106.3, μας παρουσίασε ένα από τα κεφαλοχώρια του Νομού μας, που ανήκει στον Δήμο Πέλλας … τους Γαλατάδες.



ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ ΠΕΛΛΑΣ

Οι Γαλατάδες είναι χωριό του Νομού Πέλλας, και πρώην έδρα του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Πέλλας. Απέχουν 26 χλμ από την Έδεσσα και 13 από τα Γιαννιτσά και  Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος. 

Είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής κάτι που βεβαιώνεται από ευρήματα και από την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία λέγεται ότι χτίστηκε πριν από τον 19ο αιώνα. Το  υψόμετρο του χωριού είναι τέτοιο ώστε να προστατεύεται από τις πλημμύρες του Βάλτου των Γιαννιτσών. Μάλιστα  όταν το 1979 πλημμύρισε η περιοχή από το νερό του ποταμού Μογλενίτσα, οι Γαλατάδες παρέμειναν στην επιφάνεια και έδειχναν σαν νησί σε λίμνη.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Καδίνοβο, και πήρε το όνομά του από έναν Οθωμανό καδή (δικαστής), που κατοικούσε στο χωριό.  Το Καδίνοβο αναγνωρίστηκε ως κοινότητα στις 28-6-1918 με έδρα την Καρυώτισσα και περιελάβανε τους οικισμούς Μπαρίνοβο (Λιπαρό), Πρίσνα (Κρύα Βρύση), Καρυώτισσα και Λοζάνοβο (Παλαίφυτο), και Πλούγκαρ που σήμερα δεν υπάρχει. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σημαντική ήταν η συμβολή τους στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, κατά τον οποίο οι χωριανοί Μακεδονομάχοι των οικογενειών Στογιαννίδη και Χαρισιάδη συγκεντρώνονταν στο σπίτι του Νασιρίδη και υπό την ηγεσία του οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα, οργάνωναν τη δράση τους κατά των Βουλγάρων. Ο πατέρας του οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα, καταγόταν από τους Γαλατάδες και ο ίδιος είχε καλύβα-ορμητήριο στο Βάλτο, στη θέση Πρίσνα. Κατά την απελευθέρωση του χωριού στις 18-10-1912 οι Οθωμανοί σκότωσαν δύο έφιππους Έλληνες στρατιώτες. Οι κάτοικοι τους έθαψαν με ευλάβεια και αφιέρωσαν ηρώο στη μνήμη τους. 

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από την  Καλλίπολη της Θράκης. 
Ενώ μετονομάστηκε  σε Γαλατάδες λόγω της σημαντικής παραγωγής γάλατος, βοοειδών και αιγοπροβάτων.

Αναγνωρίστηκαν  ως αυτόνομη κοινότητα το 1933. Στους Γαλατάδες λειτουργούσε σχολείο από τα τέλη του 19ου αιώνα ενώ από πολύ νωρίς λειτούργησε ιατρείο. Μετά την αποξήρανση της λίμνης Γιαννιτσών, οι κάτοικοι του οικισμού Πλούγκαρ εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στους Γαλατάδες και την Κρύα Βρύση.

Η ιστορία των Γαλατάδων άλλαξε ριζικά τα τελευταία 50 χρόνια. Η εισαγωγή της καλλιέργειας του ιδιαίτερα ποιοτικού σπαραγγιού, το 1970, μετέτρεψαν τους Γαλατάδες σε κέντρο  παραγωγής και εμπορίας του ελληνικού αυτού προϊόντος, με εξαγωγές στην Ευρώπη.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πλατεία προς τιμήν του Φιλοποίμηνα Γκράτσιου, ο οποίος έφερε τη φυτεία του σπαραγγιού στους Γαλατάδες και συνετέλεσε στην ραγδαία ανάπτυξη του τόπου.
Το Δημαρχιακό κτίριο όπου σήμερα λειτουργούν το ΚΑΠΗ, το Ιατρείο και η ΔΕΑΜΑ, επεκτάθηκε και με νέες εγκαταστάσεις, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.

Στο κέντρο του χωριού και πάνω στο δρόμο δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. 
Στην δεξιά πλευρά του δρόμου που οδηγεί στην Κρύα Βρύση, υπάρχει κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε το 2009 και το οποίο λειτουργεί και σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, και δίπλα οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού, με ψυγεία και διαλογητήρια, για τη διακίνηση σπαραγγιών στο εξωτερικό και ροδάκινων στις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλιππος διοργανώνει παραδοσιακές εκδηλώσεις στις οποίες συρρέει πλήθος κόσμου.

Ένα χωριό που βασιζόμενο στις δυνάμεις του, κατάφερε να εξελιχθεί και να βιοποριστεί με καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του.   






Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365