Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ: Τελέστηκε ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης

Βίντεο και φωτογραφίες

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 19.30, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.


Μετά την ευλόγηση των άρτων ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο. Τόνισε ότι ήταν άνδρας με βαθιά πνευματική κατάρτιση, γι᾿ αυτό και ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης τον αποκαλούσε άγιο Επίσκοπο. Είχε επίσης εκκλησιαστική συνείδηση, ήταν ελεήμων και φιλάνθρωπος, δεν είχε καμία περιουσία, επειδή όλα τα διέθετε στους έχοντες ανάγκη. Ενδιαφερόταν για την σωτηρία των ανθρώπων, πίστευε ακράδαντα στον Θεό και σε όλη την ζωή του προσπαθούσε να εφαρμόσει πιστά τις εντολές Του. Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είχε την μεγάλη ευλογία της πολυετούς γνωριμίας με τον Άγιο και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην αγιοκατάταξή του, αρχόμενος από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Αγία Σύνοδο καθώς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ομίλησε ως Επίσκοπος της ιδιαίτερης πατρίδος του Αγίου, που τον γνώρισε προσωπικά από την νεανική του ηλικία και δέχθηκε τις ευλογίες και τις συμβουλές του. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του επειδή ο άγιος Καλλίνικος φανέρωσε το πρόσωπο του συνειδητοποιημένου χριστιανού αφ᾿ ενός και αφ᾿ ετέρου το πρόσωπο του αγωνιστού, του ομολογητού, του αγιασμένου, του χαριτωμένου εργάτου του αμπελώνος του Κυρίου, του ορθοδόξου κληρικού. Η παρουσία και το κήρυγμά του ωφελούσαν, επειδή παρουσίαζε την εικόνα του αληθινού ανθρώπου του Θεού.
Στον εορτασμό μετείχαν κληρικοί εκ της συνοδείας των προσκεκλημένων αρχιερέων καθώς και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Κατά την διάρκεια του εορτασμού τίθενται σε προσκύνηση ιερά άμφια του αγίου Καλλινίκου.

















2 σχόλια:

  1. κάποτε νομίζαμε ότι Άγιος είναι κάτι υπερφυσικό, κάτι με Θεϊκές δυνάμεις....τώρα πια βλέπουμε ότι μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είναι κ ο Ιησούς Χριστός. Απλος κ ταπεινός.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365