Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Φυσική κατάσταση: Πως αλλάζει με δύο εβδομάδες καθιστικής ζωής

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα

Αν θέλετε να έχετε καλή φυσική κατάσταση, αποφύγετε την καθιστική ζωή πάση θυσία. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως δύο εβδομάδες αρκούν για να μειωθούν όλες οι βασικές παράμετροί της.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να μειώσουν την βάδιση σε 1.500 βήματα την ημέρα και κατέγραψαν τις αλλαγές στον οργανισμό τους.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από μόλις 2 εβδομάδες καθιστικής συμπεριφοράς, η φυσική κατάσταση των εθελοντών παρουσίαζε σοβαρές αλλαγές. Στην πραγματικότητα είχαν:

• Μείωση στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων
• Αύξηση στην περίμετρο της μέσης
• Μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους και λίπους στο ήπαρ
• Υψηλότερα επίπεδα αντοχής στην ινσουλίνη
«Όλες αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τον τύπου 2 διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Kelly Bowden Davies, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Τα καλά νέα είναι ότι η φυσική κατάσταση των εθελοντών ανέκαμψε γρήγορα, μόλις άρχισαν να περπατούν πάλι πολύ.
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), στη Βαρκελώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια είθισται να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Καλή φυσική κατάσταση χωρίς πολλή γυμναστική

Όπως εξήγησε στο συνέδριο η Dr Bowden Davies, στη μελέτη συμμετείχαν 28 υγιείς άνδρες και γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 32 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος λίγο πάνω από 24 (φυσιολογικό βάρος).

Οι εθελοντές είχαν καλή φυσική κατάσταση χωρίς να συμμετέχουν συστηματικά σε κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα ασκήσεως. Στην πραγματικότητα, μετά βίας έφθαναν τις δύο ώρες γυμναστικής την εβδομάδα. Φρόντιζαν, όμως, να περπατούν καθημερινά όσο περισσότερο μπορούσαν, με αποτέλεσμα να φθάνουν τα περίπου 10.000 βήματα την ημέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την φυσική κατάσταση των εθελοντών και ύστερα τους ζήτησαν να διακόψουν το πολύ περπάτημα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ξαναέλεγξαν την φυσική κατάστασή τους.

Όπως είπε η Dr Bowden Davies, η καθιστική ζωή είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς:

• Είχε μειώσει κατά 4% την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση των εθελοντών
• Είχε αυξήσει κατά σχεδόν 1 εκατοστό την περίμετρο της μέσης τους
• Είχε αυξήσει κατά 0,2% το λίπος στο ήπαρ τους
• Είχε αυξήσει κατά 0,5% το συνολικό ποσοστό του σωματικού λίπους τους
• Είχε αυξήσει λίγο την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Οι εθελοντές χρειάσθηκαν άλλες 2 εβδομάδες για να επανέλθουν στην φυσική κατάσταση που είχαν πριν αρχίσουν την καθιστική ζωή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συνέπειες στην φυσική κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερες για όσους διάγουν καθιστική ζωή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365