Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Επιδόματα-άδειες: Τι ισχύει με νέα μέτρα και προληπτική καραντίνα

Το νέο πλαίσιο της προληπτικής καραντίνας

Χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους επηρεάζει η νέα δέσμη των 8 μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.



Σύμφωνα με το ethnos.gr θεσμοθετούνται στο πλαίσιο νομοσχεδίου που κατατίθεται τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή επεκτάσεις μέτρων που ήδη εφαρμόζονται αλλά και νέα μέτρα για εργαζόμενους γονείς και για μισθωτούς που θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Από τη νέα δέσμη μέτρων ξεχωρίζει και η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε νομοθετηθεί και είναι απαραίτητο για να μην μείνουν δεκάδες χιλιάδες εποχικοί με μηδενικό εισόδημα το χειμώνα.

Αναλυτικά, το νέο πλαίσιο διατάξεων προβλέπει:

Το νέο πλαίσιο της προληπτικής καραντίνας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, την οποία έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, το νέο πλαίσιο προβλέπει πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ αρχήν την εφαρμογή τηλεργασίας.

Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ' αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ειδικότερα προβλέπεται απασχόληση πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου και έως 3 ώρες ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, εντός 4 μηνών από τη λήξη της καραντίνας του εργαζόμενου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, μέχρι της συμπλήρωσης του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε ο μισθωτός κατ’ οίκον.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζομένου λόγω της προληπτικής καραντίνας το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του. Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζόμενου με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά το χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Νέα ειδική άδεια γονέων

Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοιό. Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

«Το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένου να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Επέκταση των αναστολών συμβάσεων τον Οκτώβριο

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι το εν λόγω μέτρο να αξιολογείται μήνα – μήνα, ώστε εφόσον χρειαστεί κι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να επεκταθεί εκ νέου.

Προσοχή, συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου οι μονομερείς δηλώσεις εποχικών εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης για τον μήνα Ιούλιο, οι οποίοι δεν έχουν φέτος επαναπροσληφθεί επειδή το ξενοδοχείο ή το τουριστικό λεωφορείο που απασχολούνταν πέρσι φέτος δεν λειτούργησε.

Στις αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου εντάσσονται εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως 10/8.

Χρονική επέκταση Συν – Εργασία

Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Υπενθυμίζεται πως πλέον επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8.

Προσοχή, οι δηλώσεις της Α' φάσης στην «Εργάνη» για τον Αύγουστο συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου. Στην Α Φάση οι επιχειρήσεις δηλώνουν στην «Εργάνη»:

επωνυμία, ΑΦΜ, έδρα
μήνα ένταξης στον Μηχανισμό
εργαζόμενους που θα ενταχθούν στον Μηχανισμό
συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων που εντάσσονται
ωράριο μειωμένης απασχόλησης ανά εβδομάδα, για κάθε εργαζόμενο.

Προηγείται δήλωση myBusinessSupport για ακαθάριστα έσοδα

Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει:

το 50% του καθαρού μισθού
το 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κράτος πληρώνει:

το 60% του μισού καθαρού μισθού και
το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών

Για παράδειγμα:

Μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%

Καθαρός μισθός 846,7 ευρώ

Ο εργοδότης καταβάλλει:

423,4 ευρώ καθαρό μισθό και
198,3 ευρώ σε εισφορές

Το κράτος καταβάλλει:

254€ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας
198,3 ευρώ εισφορές

Επιδόματα ανεργίας

Νέα δίμηνη παράταση έρχεται για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 € (έως 360 € μηνιαίως).
Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

Ένσημα εποχικών

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

Ειδική αποζημίωση για καλλιτέχνες – ξεναγούς

Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εξ αποστάσεως εργασία
Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365