Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Σε πρόωρο τερματισμό οδηγείται η τουριστική σεζόν

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα 5.000 ξενοδοχεία που επέλεξαν να ανοίξουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σκέφτονται να τερματίσουν τη σεζόν πιο νωρίς

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που εξελίσσεται διεθνώς θα εκτινάξει το έλλειμα στις εισπράξεις στα 15 δισ. ευρώ.



Απανωτά χτυπήματα δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός τουρισμός, με διάφορες χώρες να επιβάλουν καραντίνα στους επιστρέφοντες από Ελλάδα και δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς να προχωρούν σε τοπικά «lockdown» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Φορείς του κλάδου συνομολογούν ότι η τουριστική σεζόν οδηγείται σε πρόωρο τερματισμό και μάλιστα με τρόπο άδοξο, αφού οι προσδοκίες για επέκταση της έως και τον Οκτώβριο, οι οποίες είχαν γεννηθεί από την αρχική ορθή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, διαψεύδονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που εξελίσσεται διεθνώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα 5.000 ξενοδοχεία που επέλεξαν να ανοίξουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σκέφτονται να τερματίσουν τη σεζόν πιο νωρίς. Το ενδεχόμενο για πρόωρο τερματισμό της σεζόν εξέταζαν ήδη από τις αρχές Αυγούστου, μετά όμως από τις αλλαγές στα μέτρα και τα επιδημιολογικά δεδομένα όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι αναγκάζονται να πάρουν την συγκεκριμένη απόφαση. Η απόφαση κρίνεται λογική αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών YouGov οι μισοί ταξιδιώτες από τις τρεις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους από το να υποστούν καραντίνα επιστρέφοντας, ή ακόμα και από το να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Να θυμίσουμε ότι την απόφαση των βαλτικών χωρών για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την χώρα μας ακολούθησαν Φινλανδία και Νορβηγία, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο κύμα ακυρώσεων. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα ίδια μέτρα θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλες χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.

Από την άλλη και τα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για διεθνώς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Χαλκιδική, εκτιμάται ότι θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τα ήδη περιορισμένα έσοδα της τουριστικής αγοράς.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου είναι πλέον δεδομένο ότι θα επικρατήσει το δυσμενές σενάριο για φέτος και το έλλειμα στις εισπράξεις θα φτάσει στα 15 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να κυμανθούν στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Το έλλειμα των 15 δισ. θα φέρει μεγάλο πλήγμα και στο ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει στο 3%. Το κλίμα επιδεινώνουν και τα εφιαλτικά σενάρια που βάζουν στο τραπέζι οι τράπεζες και κάνουν λόγο για έως 15 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Να σημειωθεί ότι ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. πέρυσι σε μόλις 678 εκατ. 

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, το σύνολο του κλάδου ζητά εμπροσθοβαρή μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του κλάδου και να ανακοπεί το κύμα απολύσεων που αναπόφευκτα θα προκύψει. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μέσω του προέδρου του κ. Γιάννη Ρέτσου, κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο μια δέσμη έξι προτάσεων «για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε όσο γίνεται περιορισμό των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο». Αυτές περιλαμβάνουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, την επέκταση του προγράμαμτος συνεργασία, το πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ, την κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή καθώς και την αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μεγάλο το πλήγμα και για τον διεθνή τουρισμό

Βέβαια το πλήγμα του τουριστικού κλάδου δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση τον Ιούλιο, «φρέναρε» απότομα στις αρχές Αυγούστου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε πολλούς προορισμούς η οποία τρομοκράτησε εκ νέου τους τουρίστες.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την ομάδα ανάλυσης ταξιδιών ForwardKeys και αναδημοσιεύει το Reuters, τον Ιούλιο, οι αριθμοί εισιτηρίων για διασυνοριακά αεροπορικά ταξίδια εντός της Ευρώπης αντιπροσώπευαν το 1/3 της περσινής κίνησης (το 28% των εισιτηρίων που εκδόθηκαν τον ίδιο μήνα πέρσι). Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου όμως, τα εισητήρια αντιπροσώπευαν μόλις το 18% της ίδιας περιόδου του 2019, εξαιτίας των νέων μέτρων διαφόρων κυβερνήσεων. Επιπλέον, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων εντός της Ευρώπης για το τέταρτο τρίμηνο καταγράφονται μειωμένες κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Ποντί, αντιπρόεδρο της ForwardKeys.

Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία επανέφερε την υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από την Ισπανία στις 26 Ιουλίου, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες που είχε δηλώσει ότι τα ταξίδια ήταν ασφαλή. Λίγο αργότερα στη λίστα προστέθηκαν η Γαλλία, η Κροατία και η Αυστρία. Αντίστοιχα Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ταξίδια στην Ισπανία, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη χώρα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των αεροπορικών για ανάκαμψη εντός του 2020. Καραντίνα μερικών ημερών επέβαλαν και στις αφίξεις από Ελλάδα και οι νότιες επαρχίες της Ιταλίας ενώ η χώρα μας προστέθηκε και στην Φινλανδική και Νορβηγική λίστα με τις χώρες υψηλού ρίσκου.

Ο αντίκτυπος που είχαν τα νέα μέτρα στην ταξιδιωτική ζήτηση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, από άποψη αριθμού επιβατών, της Ryanair, η οποία ανέφερε ότι θα μειώσει τα σχέδια χωρητικότητας πτήσης για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365