Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πάει το μυαλό σας πώς εφευρέθηκε η κρεμάστρα;

Η εταιρεία θησαύρισε από την ιδέα του Parkhouse

Πίσω στο 1903 εφευρέθηκε ένα από τα πιο απαραίτητα καθημερινά αντικείμενα. Η κρεμάστρα επινοήθηκε στο Τζάκσον του Μίτσιγκαν όταν ένας νεαρός άντρας δεν είχε που να κρεμάσει το σακάκι του μπαίνοντας σε ένα γραφείο. 


Ο Albert J. Parkhouse εργαζόταν στην εταιρεία Timberlake Wire and Novelty Company, η οποία έφτιαχνε διάφορα είδη από σύρμα.

Μια μέρα, φτάνοντας στη δουλειά του είδε ότι όλες οι κρεμάστρες στον τοίχο ήταν πιασμένες και δεν είχε πού να αφήσει το σακάκι του. Δεν ήθελε να το βάλει σε μια καρέκλα όλη μέρα και να τσαλακωθεί. Έτσι αποφάσισε να βρει μια λύση.

Η εταιρεία παρήγαγε προϊόντα από σύρμα, οπότε υπήρχε μπόλικο από αυτό κοντά του. Πήρε λοιπόν ένα κομμάτι και το έστριψε, σχηματίζοντας ένα άγκιστρο ψηλά, και στη συνέχεια επέκτεινε το σύρμα δεξιά και αριστερά. Η νέα κατασκευή τού επέτρεπε να κρεμάσει το σακάκι του οπουδήποτε.

Συνέχισε να τελειοποιεί την εφεύρεσή του και τελικά όλοι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν τις κρεμάστρες του. Η εταιρεία κατάλαβε την επιτυχία αυτής της ιδέας και υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επειδή η κρεμάστρα δημιουργήθηκε στην εργασία, η Timberlake Wire and Novelty Company είχε και τα δικαιώματα του προϊόντος.

Στις 25 Ιανουαρίου 1904, ο δικηγόρος Charles Patterson υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιώντας το όνομά του ως εφευρέτης. Στις 12 Ιουνίου 1906, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραχωρήθηκε στον Patterson και δόθηκε στον ιδιοκτήτη της εταιρείας John B. Timberlake.

Παρόλο που κι άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δόθηκαν αλλά για διαφορετικές εκδόσεις κρεμαστρών, η πιο επιτυχημένη σε πωλήσεις ήταν αυτή της Timberlake Wire and Novelty Company. Η εταιρεία θησαύρισε από την ιδέα του Parkhouse, ο οποίος δεν πήρε καθόλου χρήματα. Αντ’ αυτού έφυγε από την εταιρεία, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και έκανε δική του εταιρεία με σύρματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365