Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Νέες ζημιές στην Πέλλα, δεν πρόλαβαν να πετάξουν τα αεροπλάνα του ΕΛΓΑ λέει ο Καρασμάνης

Από τη νέα θεομηνία επλήγησαν χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας

Πριν περάσει ένα 10ήμερο από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις (5-8 Αυγούστου) ήρθε και η θεομηνία με την ανεμοθύελλα, τη σφοδρή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού και τη βροχή για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει.


Πριν περάσει ένα 10ήμερο από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις (5-8 Αυγούστου) ήρθε και η θεομηνία με την ανεμοθύελλα, τη σφοδρή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού και τη βροχή για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει, αναφέρει σε σχολιασμό του ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης.

Από τη νέα θεομηνία επλήγησαν χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας.

Δυστυχώς - σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που έχει ο Γιώργος Καρασμάνης - ένα πρόβλημα στα ραντάρ καθυστέρησε την απογείωση από την Θεσσαλονίκη του αεροσκάφους αντιχαλαζικής προστασίας που και αυτό με τη σειρά του παρουσίασε βλάβη και αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στη βάση του πριν προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του. Στη συνέχεια απογειώθηκε αεροσκάφος από τη Λάρισα αλλά, δυστυχώς, έφτασε αργά, γλυτώνοντας πάντως άλλα χωριά από την καταστροφή.

Με αφορμή την τελευταία θεομηνία, ο κ. Καρασμάνης επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι: Ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, είναι αίτια ζημιών που αναγνωρίζονται και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ από την σύσταση κιόλας του Οργανισμού και ουδείς μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει! 

Συνεπώς, το να γίνονται παρεμβάσεις για να ξεκινήσουν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για επισημάνσεις, δηλώσεις και εκτιμήσεις ζημιών, είναι ένα αυτονόητο που παραβιάζει… ανοιχτές πόρτες, διότι όλα αυτά προβλέπονται από τον Κανονισμό και ήδη έχουν ξεκινήσει! 

Για αυτό και ο πρώην Υπουργός, στους πληγέντες καλλιεργητές που ευρισκόμενοι σε απόγνωση από την νέα καταστροφή επικοινωνούν μαζί του, παρέχει την υπεύθυνη διαβεβαίωση ότι οι ζημιές τους καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. 

Παράλληλα τονίζει ότι, εκείνο που προέχει είναι η ισχυροποίηση και η οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται με συνέπεια στην αποστολή και τις υποχρεώσεις του! Να του δίνεται κάθε χρόνο το 20% του προϋπολογισμού του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - γεγονός που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με απόφασή του έκανε ήδη πράξη, δίνοντας για πρώτη φορά από το 2010 τα 35 εκατομμύρια.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι απαιτείται επαρκής στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι 13 στελέχη - γεωπόνοι εκτιμητές - έχουν πάει σε άλλους οργανισμούς και πρέπει τάχιστα να αναπληρωθούν. Πρέπει επίσης:

Να αναγνωριστούν οι ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς.
Να γίνουν δεκτές δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό της 17ης Μαρτίου και οι οποίοι λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να υποβάλουν τις προσωρινές δηλώσεις.
Να προχωρήσουν οι δηλώσεις για την τετραήμερη θεομηνία 5-8 Αυγούστου φέτος, για την οποία ο κ. Γιώργος Καρασμάνης τεκμηριώνει και αποδεικνύει με ντοκουμέντα και επίσημα στοιχεία ότι οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις είναι το αποκλειστικό πρωτογενές αίτιο για τις τεράστιες ζημιές και συνεπώς καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Να εξεταστούν άμεσα οι ενστάσεις πληγέντων παραγωγών που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο για προηγούμενες καταστροφές.

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365