Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Η «Θάλεια» έφερε ζημιές σε Πέλλα και Ημαθία, οικονομική στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

Σοβαρές ζημιές έχουν οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας και Ημαθίας από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις 

Σοβαρές ζημιές έχουν οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας και Ημαθίας από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση των καρπών (ροδάκινων και νεκταρινιών) από τα δέντρα.



Σοβαρές ζημιές έχουν οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας και Ημαθίας από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση των καρπών (ροδάκινων και νεκταρινιών) από τα δέντρα.

Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «για ακόμη μια χρονιά έχουμε ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιων και βιομηχανικών ροδάκινων αλλά και νεκταρινιών λόγω των βροχοπτώσεων. Η ζημιά λόγω της καπρόπτωσης σε κάποιες ποικιλίες φτάνει ακόμη και στο 80% της παραγωγής. Θα πρέπει τα χρήματα της αποζημίωσης να καταβληθούν άμεσα στους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ. Επίσης θα πρέπει να ενταχθεί η βροχόπτωση στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκαλεί μεγάλες ζημιές στην παραγωγή (καρπόπτωση μονίλια κ.α.). Οι παραγωγοί πληρώνουν κάθε χρόνο ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και απαιτούν να πληρώνονται και τις αποζημιώσεις για τις ζημιές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αρχές του 2020 ξεκινήσαμε τις καλλιεργητικές φροντίδες στα δέντρα γεμάτοι αισιοδοξία ότι η χρονιά αυτή θα είναι επιτέλους μια καλή χρονιά. Τα κακά μαντάτα άρχισαν με τους ανοιξιάτικους παγετούς που είχαν σαν αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή. Μετά ήρθε η πανδημία και λόγω αυτής ο σχεδόν ανύπαρκτος τουρισμός, άρα μειωμένη εσωτερική κατανάλωση. Και το κερασάκι στην τούρτα η «Θάλεια» τετραήμερες βροχοπτώσεις με ισχυρούς ανέμους που έφεραν καρποπτώσεις σκισίματα στους καρπούς και σάπισμα. Διεκδικούμε από την πολιτεία αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που έχουμε υποστεί. Στρεμματικές ενισχύσεις της τάξης των 70 ευρώ το στρέμμα δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Σε επιστολή του, εξάλλου, προς τους τοπικούς φορείς και βουλευτές, τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προς τον πρωθυπουργό, ο Σ.Ε.Α.Σ. (Σύνδεσμος Εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών) Νομού Πέλλας περιγράφει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής και ζητά επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται και αυτές οι ζημίες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, ξύπνησαν οι αναμνήσεις των παρελθόντων ετών. Η παρατεταμένη κακοκαιρία «Θάλεια» άφησε το αποτύπωμά της στον πρωτογενή τομέα της δενδροκαλλιέργειας, βυθίζοντας τα φυσικά μας πρόσωπα και εμάς τους ίδιους σε θλίψη. Ο Σ.Ε.Α.Σ. όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες για την κάλυψη όλων των καιρικών φαινομένων, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας το μέτρο 17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδότηση ασφαλιστικής εισφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως, δεν εισακούστηκε. Επιτέλους, κύριοι, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν μπορούν τα φυσικά μας πρόσωπα να προσπαθούν να παράγουν, ξοδεύοντας τεράστια ποσά και να μένουν στο έλεος του Θεού. Ξεκινώντας η καλλιεργητική περίοδος το 2020, με τον παγετό που άφησε το αποτύπωμα του στις πρώιμες και στις υπερπρώιμες ποικιλίες, αναπόθεσε την ελπίδα των φυσικών προσώπων για καλή στρεμματική απόδοση στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες. Η κακοκαιρία «Θάλεια» κατέστρεψε τα προϊόντα (νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα ροδάκινα) σβήνοντας κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ζητούμε απεγνωσμένα από τους αρμόδιους, που νομοθετούν για εμάς, να πράξουν σωστά για αυτές τις απρόσμενες και επαναλαμβανόμενες καιρικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει τη δενδροκαλλιέργεια σε απόγνωση».

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζητά και ο Αγροτικός Σύλλογος (Α.Σ.) Ημαθίας. Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, επισήμανε ότι «την Παρασκευή (14/8/2020) μαζί με τον ΑΣ Σκύδρας επισκεφτήκαμε το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Εκεί μας ενημέρωσαν ότι επισκέφτηκαν τα χωράφια και είδαν το πρόβλημα καρπόπτωσης λόγω των βροχοπτώσεων αλλά ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει τις ζημιές. Υπάρχει δεδικασμένο από το 2018 (απόρριψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΕΛΓΑ) που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας κ. Γιαννακάκης. Έτσι οι παραγωγοί προσανατολίζονται σε ενισχύσεις de minimis (στρεμματικές ενισχύσεις), αφού η καρπόπτωση σε κάποιες ποικιλίες είναι μεγάλη». Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α.Σ. Ημαθίας αναφέρει τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών (Μάϊο-Αύγουστο), με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται, πως και με αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς αδιάφορη να δώσει λύσεις, βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της τοπικής οικονομίας του νομού Ημαθίας. Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ροδακινοκαλλιέργεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή, με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από τον ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμαστε κυρίως στις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή κατά τα έτη 2017 και 2018 (λιγότερο έντονο το φαινόμενο το 2019) με τους ροδακινοπαραγωγούς να μην αποζημιώνονται. Η φετινή παραγωγική σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές , μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού, ρώσικο εμπάργκο). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων(καρπόπτωση, μαλάκομα). Η πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση). Καλούμε λοιπόν την πολιτεία, να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να προβεί άμεσα στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καταβάλλοντας γενναίες στρεμματικές ενισχύσεις».


Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365