Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Τόσο χρόνο επιτρέπεται να ξοδεύουμε στα social media για να παραμείνουμε συναισθηματικά υγιείς

Facebook, Instagram και Twitter –ακόμα και Snapchat- μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χρηστών

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Τόσο λόγω δουλειάς όσο και προσωπικής ευχαρίστησης, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να σπαταλάμε πολλές ώρες online ακόμα κι αν δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά.


Facebook, Instagram και Twitter –ακόμα και Snapchat- μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χρηστών, έχοντας εξελιχθεί σε εξαιρετικά δημοφιλείς πλατφόρμες δικτύωσης. Ας κρατήσουμε τη λέξη «δικτύωση» όμως.

Πόσο σίγουρη μπορείς να είσαι ότι μιλάμε για πραγματική επικοινωνία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πραγματικότητα η υποτιθέμενη επικοινωνία μέσω διαδικτύου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ψυχολογία μας και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό.

Δυστυχώς, με την «παρακολούθηση» των φαινομενικά υπέροχων ζωών των «φίλων» μας στα μέσα δικτύωσης, καταλήγουμε να κυριευόμαστε από αισθήματα άγχους, ανασφάλειας, απογοήτευσης ή ακόμα και απελπισίας, καθώς καταλήγουμε να πιστεύουμε πως το «τέλειο» είναι και αληθινό. Κάτι που δεν ισχύει.

Φυσικά, κάθε χρήστης πασχίζει να εντυπωσιάσει, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό. Αποτέλεσμα; Τα κρούσματα απομόνωσης και κατάθλιψης έχουν χτυπήσει ρεκόρ εν έτει 2019.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια πραγματοποίησε σχετική έρευνα –στην οποία συμμετείχαν 143 εθελοντές ηλικίας 18 – 22 ετών-, η οποία σκοπό είχε να μας παρουσιάσει σαφή συμπεράσματα σχετικά με το πόσος χρόνος στα μέσα δικτύωσης μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τους χρήστες του διαδικτύου.

Όσο εξωπραγματικό κι αν μας ακούγεται, οι ειδικοί συστήνουν μέχρι μισή ώρα χρήσης την ημέρα προκειμένου να διατηρήσουμε την ψυχική και πνευματική μας υγεία.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους εκείνους που κοιμούνται και ξυπνούν με το smartphone τους ανά χείρας. Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί που θα ξυπνήσεις και το βράδυ στο κρεβάτι πριν κλείσεις τα μάτια σου, είναι να ρίξεις μια ματιά στα timelines σου, τότε σίγουρα έχεις υιοθετήσει μια εντελώς επιβλαβή ρουτίνα.

Πηγή: limeandlife.com

1 σχόλιο:

  1. τα social media δείχνουν το χαρακτήρα μας....Πάντως ο πληθυσμος της χώρας μας συνεχίζει να θεωρείται ψυχικά επικίνδυνος με τόσους ψηφοφόρους π.χ. στο Σώρρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365