Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Κραυγή αγωνίας από τους εστιάτορες – Λουκέτο 16 με 22 Σεπτεμβρίου αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης

Το Σωματείο δεν αντιτίθεται σε καμία περίπτωση στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο μαχόμαστε να υποστηρίξουμε μια βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας

“Ρολά” κατεβάζουν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις εστίασης στη χώρα όχι εξαιτίας των επιδημιολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως έσπευσαν κάποιοι να τους κατηγορήσουν, αλλά με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε άμεσα να λάβει μέτρα διάσωσης των επιχειρήσεων.

 
Όπως εξηγεί στο newsit.gr η πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου καταστημάτων και καταναλωτών εστίασης και διασκέδασης “ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ”, Νίκη Κωνσταντίνου, προς την απόφαση αυτή οδηγήθηκαν μετά τις πληροφορίες πως δεκάδες καταστηματάρχες έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν ακόμα και τα σπίτια του προκειμένου να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και άλλοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό λουκέτο.

«Το Σωματείο δεν αντιτίθεται σε καμία περίπτωση στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο μαχόμαστε να υποστηρίξουμε μια βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας. Οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν εξασθενήσει, ενώ πολλοί συνάδελφοι έβαλαν λουκέτο ή πουλήσουν ακόμα και τα σπίτια του για να μπορέσουν να κρατηθούν κάπως ζωντανοί. Οι εργαζόμενοι έχουν σοβαρό πρόβλημα, 150 χιλιάδες άτομα δεν προσελήφθησαν φέτος το καλοκαίρι στις εποχικές επιχειρήσεις και δεν έχει γίνει καν πρόβλεψη για τον μηδενισμό των προαπαιτούμενων ενσήμων, προκειμένου να μπουν τον χειμώνα στο ταμείο ανεργίας. Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί;»

Μεγάλα προβλήματα με προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων 

«Οι προμηθευτές δεν μπορούν να μας πιστώσουν γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις επιταγές μας. Μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που νοικιάζουμε γιατί στις επιχειρήσεις μας πρώτα εισπράττουμε και μετά καταβάλλουμε τα χρήματα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια σειρά μέτρων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και να περάσουμε έναν χειμώνα χωρίς να φτάσουμε στο επίπεδο του λιμού. Τα τελευταία χρήματα που πήρε ο κλάδος ήταν τον Ιούνιο τα 534 ευρώ. Ο κλάδος δεν έχει άλλη υποστήριξη».

Μέτρα διάσωσης εδώ και τώρα 

«Αν χρειάζεται να κλείσουμε στις 12, όπως χρειάστηκε, φυσικά να το κάνουμε και νωρίτερα να μας πουν θα το κάνουμε, όμως θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση των επιχειρήσεων που καταστρέφονται σε εκείνη την περίπτωση, όπως είναι τα μπαρ, τα κλαμπ, τα κέντρα διασκέδασης. Αυτός ο τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων που απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων πως θα το αντιμετωπίσει όλο αυτό; Δεν λέμε να μην ακολουθήσουμε οδηγίες, αλλά το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα διάσωσης των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας».

Τα αιτήματα των ιδιοκτητών της εστίασης

1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κλπ

2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.

3. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.

6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων

8. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.

9. Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την έκδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

10) Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

11) Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.

12) Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

13) Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση και επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας, όσον αφορά την επισκεψιμότητα.

14) Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).

15) Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.

16) Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

17) Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.

18) Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

19) Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

20) Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

1 σχόλιο:

  1. Να σκεφτούν και μόνιμα αν γίνεται να κλείσουν.Άλλαξαν οι εποχές.Η Αριδαία π.χ. χωράει 5 καφετέριες...οι άλλες τέλος...Άσε που γενικά δεν μπλέκουν και πολύ σοβαρά άτομα με αυτές τις δουλειές ..οπότε...οκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365