Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ανησυχούν για «λουκέτα» σε εστίαση και εμπόριο

Οι επόμενοι μήνες και ενώ οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι ήδη μεγάλες, προβληματίζουν έντονα την αγορά

Οι επιχειρήσεις εστίασης και στο λιανικό εμπόριο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το επόμενο διάστημα.


Οι επόμενοι μήνες και ενώ οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι ήδη μεγάλες, προβληματίζουν έντονα την αγορά.

Ιδιαίτερα στους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης η ανησυχία των επαγγελματιών εντείνεται καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων ακολούθησε πτωτική πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια ώρα πολλοί αγωνιούν σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους.

 Πάντως από την έρευνα καταγραφής των «λουκέτων» στο λιανικό εμπόριο το τελευταίο εξάμηνο που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι η επιχειρηματικότητα προς το παρόν φαίνεται να αντέχει παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί. Συγκεκριμένα, τα λουκέτα αυξήθηκαν οριακά κατά 1,08% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν είναι καθολική αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά αγορά. Για παράδειγμα, η Αθήνα παρουσιάζει οριακή βελτίωση  ενώ αντίθετα στις αγορές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 1% στα κλειστά καταστήματα.

Σε στάση αναμονής

Η αγορά σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως επισημαίνεται, φαίνεται ότι κράτησε στάση αναμονής μέχρι τώρα.

Με την πορεία την πανδημίας ωστόσο να είναι άγνωστη για το επόμενο διάστημα και τις επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί ήδη από 10ετή κρίση και στη συνέχεια από το πρόσφατο lockdown λόγω κορονοϊού η αγωνία για τους επόμενους μήνες αυξάνεται.

Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ  για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνει πως για το επόμενο εξάμηνο η μία στις τρεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της κατά το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μία στις τέσσερις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες η στις υποχρεώσεις ενοικίου.

Τέλος μία στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί: στις φορολογικές της υποχρεώσεις, στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (πρώην ΟΑΕΕ και ΙΚΑ), στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς λογαριασμούς.

Αντίστοιχα, στον κλάδο της εστίασης οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση με την πτώση στον τζίρο να φτάνει το 56% και το καλοκαίρι στο οποίο «πόνταραν» ώστε να πάρουν ανάσα, να αποδεικνύεται «πικρό». Τα νέα μέτρα με τον περιορισμό του ωραρίου επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για επιπλέον πτώση 20% στις περιοχές όπου εφαρμόζεται.

Τα βλέμματα των φορέων στρέφονται πλέον στις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τα μέτρα στήριξης που αναμένει η αγορά για τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365