Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Το σχέδιο για τη νέα επικουρική σύνταξη - Πώς θα λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

Στο νέο καθεστώς πλήρους κεφαλαιοποιήσεως της επικουρικής σύνταξης θα εντάσσονται οι νεοεισειρχόμενοι στην αγορά εργασίας, από τις αρχές του 2022

Στο τέλος του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Επικουρικό. Εθελοντικά στο νέο σύστημα θα μπορούν να εντάσσονται και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν.


Στο νέο καθεστώς πλήρους κεφαλαιοποιήσεως της επικουρικής σύνταξης θα εντάσσονται οι νεοεισειρχόμενοι στην αγορά εργασίας, από τις αρχές του 2022. Εθελοντικά στο νέο σύστημα θα μπορούν να εντάσσονται και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν.

Τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά βάζει το υπουργείο Εργασίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, ενώ όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ήδη συζητούνται στο υπουργείο έξυπνοι τρόποι ώστε η μετάβαση από το σημερινό σύστημα στο νέο να γίνει χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.

Με το νέο Επικουρικό, οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Τα ποσά θα επενδύονται σε επιλογές χαμηλού ή υψηλότερου ρίσκου, με στόχο την αύξηση της σύνταξης. Τη διαχείριση των ατομικών κεφαλαίων θα αναλάβει δημόσιος φορέας, ίσως και το ίδιο το  ΕΤΕΑΕΠ,  είτε από  ιδιωτικές εταιρείες. 

Το σχέδιο νόμου για το νέο Επικουρικό θα κατατεθεί στη Βουλή, στο τέλος του 2020.

Πώς θα λειτουργήσει

Με το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022, οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή όχι με δική του απόφαση.

Ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του και με την πάροδο των ετών θα «χτίζει» το ποσό της επικουρικής του σύνταξης. Θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει, ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει και την ηλικία συνταξιοδότησης του, αναλόγως των αποδόσεων, ανεξαρτήτως του γενικού ορίου ηλικίας που θα ισχύει τότε.

Στο μεταξύ ένα τμήμα του ποσού που θα έχει συγκεντρώσει μέχρι τότε στην ατομική του μερίδα, ίσως το 25%,   θα μπορεί να καταβληθεί κατά τη συνταξιοδότηση με τη μορφή εφάπαξ πληρωμής, ενώ το υπόλοιπο με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.

«Αγκάθι» για το σχέδιο της νέας Επικουρικής, αποτελεί το πολύ υψηλό κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα  στο άλλο, το οποίο τα πρώτα χρόνια είναι χαμηλό και κλιμακώνεται μετά την πρώτη 10ετία.

Επιπλέον με δεδομένο ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται στο νέο Ταμείο, θα μειωθούν δραματικά οι πόροι του ισχύοντος συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι τρέχουσες συντάξεις. Πάντως ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου από την Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κάλυψη του κενού και ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365