Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δύσκολο φθινόπωρο για την εστίαση

Στους μεγάλους «χαμένους» κατά την περίοδο πανδημίας συγκαταλέγεται η εστίαση

Οι επόμενοι μήνες και ο χειμώνας που έρχεται προβληματίζουν έντονα τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου που φοβούνται για «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.


Στους μεγάλους «χαμένους» κατά την περίοδο πανδημίας συγκαταλέγεται η εστίαση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βλέπουν με απαισιοδοξία και έντονο προβληματισμό τους επόμενους μήνες.

Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε «πικρό» για τον κλάδο, καθώς η μείωση του τζίρου έφτασε συνολικά το 56%. Μεγαλύτερη ήταν η «βουτιά» για τις επιχειρήσεις της αμιγούς εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια).

Για τις επιχειρήσεις δε, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς όπου επιβλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χαλκιδική, η καλοκαιρινή σεζόν τελείωσε νωρίτερα, με τους επισκέπτες να αποχωρούν και τις επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά πρόωρα.

Ο περιορισμός στο ωράριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα σε αρκετές περιοχές της χώρας δημιούργησε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις εστίασης ενώ σύμφωνα με τον  Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης περαιτέρω, κατά 20%.

Επαγγελματίες του κλάδου εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εφόσον υπάρχουν περιορισμοί για τις αποστάσεις των τραπεζιών και η απαγόρευση για όρθιους στα μπαρ, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθεί και περιορισμός στο ωράριο.

Οι επόμενοι μήνες και ο χειμώνας που έρχεται, προβληματίζουν πλέον έντονα τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου που φοβούνται για «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

Καμπανάκι για «λουκέτα»

Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ  για το σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της εστίασης, δείχνει πως για το επόμενο εξάμηνο η μία στις τρεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της.

Παράλληλα μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μία στις τέσσερις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή του ενοικίου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Θεσσαλονίκη, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον ζήτημα καθώς ακύρωση της ΔΕΘ επέφερε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, ένα στα τρία καταστήματα του κλάδου κινδυνεύει να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού.

Θετικά αλλά ανεπαρκή τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ωστόσο θεωρούνται ανεπαρκή για την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.

Όπως επεσήμανε στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα ισχύουν άμεσα και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι για τον κλάδο της αμιγούς εστίασης δεν ελήφθη κανένα μέτρο.  

Με αίτημα τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου εξάλλου ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης με μέλη στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365