Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί εμφανίζονται κράμπες μετά το σεξ σε άνδρες και γυναίκες;

Οι αιτίες εμφάνισής τους ποικίλουν από την ήπια μυϊκή σύσπαση μέχρι την ύπαρξη υποκείμενων προβλημάτων που ίσως χρήζουν θεραπείας

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να νιώσουν κράμπες μετά τη σεξουαλική επαφή.


Οι αιτίες εμφάνισής τους ποικίλουν από την ήπια μυϊκή σύσπαση μέχρι την ύπαρξη υποκείμενων προβλημάτων που ίσως χρήζουν θεραπείας. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης κραμπών μετά το σεξ που ισχύουν και για τα δυο φύλα είναι:

-Η μυϊκή επιβάρυνση

Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης έτσι και κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ασκείται πίεση στους κοιλιακούς και τους πυελικούς μυς που ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει κράμπες. Οι έντονες μυϊκές συσπάσεις, η αφυδάτωση καθώς και η λειτουργία ενός μυός σε μια άβολη ή ασυνήθιστη στάση μπορεί να προκαλέσουν κράμπες. Αυτές οι κράμπες ωστόσο υποχωρούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

-Ο οργασμός

Ένας οργασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες καθώς κατά τη διάρκειά του γίνεται ακούσια σύσπαση των μυών της λεκάνης και του πυελικού εδάφους. Εάν η σύσπαση συνεχίσει να είναι έντονη ενδέχεται να προκαλέσει προσωρινές κράμπες μετά το τέλος της επαφής.

-Εντερικά προβλήματα

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες στο υπογάστριο. Η δυσκοιλιότητα και τα αέρια είναι δυο συχνές αιτίες στομαχόπονου μετά το σεξ. Άλλα εντερικά προβλήματα, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσουν κράμπες.

-Προβλήματα του ουροποιητικού

Παρομοίως προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή το ουροποιητικό σύστημα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν πόνο μετά το σεξ. Στην περίπτωση μάλιστα των γυναικών η ουροδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη μήτρα κι η συνουσία μπορεί κάποιες φορές να την ερεθίσει, ιδιαίτερα εάν υποφέρουν από κάποια ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.

-Σεξουαλικώς μεταδομένα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδιαίτερα τα χλαμύδια και η γονόρροια, ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες στο υπογάστριο γενικότερα αλλά και μετά τη σεξουαλική επαφή. Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν συμπτώματα γι’ αυτό είναι σημαντικό τα άτομα να κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

-Ψυχολογικοί παράγοντες

Συχνά ένα προηγούμενο τραυματικό γεγονός ή συναισθηματικές δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα ενδέχεται να προκαλέσουν σωματική δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής ή μετά από αυτή.

Παράλληλα, οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και το άγχος που συσσωρεύεται  μπορούν να προκαλέσουν μυϊκές εντάσεις και κράμπες.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι κράμπες μετά το σεξ είναι συχνές ή επιμένουν το άτομο θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365