Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα νέα «κορονοδάνεια»

Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν τις επόμενες «ενέσεις» έκτακτης ρευστότητας οι τράπεζες

Στην πρόσφατη εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες δόθηκε αυστηρή σύσταση να μην δανείζουν τους ίδιους μεγάλους πελάτες -και μάλιστα με κρατικές εγγυήσεις.



Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν τις επόμενες «ενέσεις» έκτακτης ρευστότητας οι τράπεζες, οι οποίες επιμένουν να δανείζουν «λίγους και καλούς» χορηγώντας περισσότερα από ένα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις στον ίδιο πιστούχο.

Αυτό επισήμανε στο insider.gr αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι στην πρόσφατη εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες δόθηκε αυστηρή σύσταση για μη επαναλαμβανόμενο δανεισμό στους ίδιους -μεγάλους- εταιρικούς πελάτες. 

«Δόθηκε σαφής οδηγία στις τράπεζες να μην δανείσουν δεύτερη φορά τον ίδιο πιστούχο και μάλιστα μέσω των εργαλείων ρευστότητας που έχουν προβλεφθεί για τους κορονοπαθείς και παρέχονται με κρατικές εγγυήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, εάν αυξηθεί η περίμετρος των δανειοληπτών, θα ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δεύτερη εκταμίευση του προγράμματος εγγυοδοσίας με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ που συνεπάγεται ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης. Αυτό εξήγγειλε με δηλώσεις του την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση, όπου τώρα θα έχει μεγαλύτερο ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερο για τις πολύ μεγάλες. Άρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν περίπου άλλα 3 δισεκατομμύρια σε δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε.

Θυμίζεται ότι το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αφορά σε δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης, με ποσοστό κρατικής εγγύησης που ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση παρέχεται για νέα δάνεια εντός του έτους και θα έχουν διάρκεια έως 5 έτη.

Προ των πυλών βρίσκεται και το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην αγορά επιπλέον 603 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ΜμΕ επιχειρήσεις παρέχοντας κεφάλαιο κίνηση με 100% επιδότηση τόκων για διάστημα δύο ετών. Για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, επιδοτούνται οι τόκοι κατά 40%. Το ποσό χρηματοδότησης έχει μέγιστο όριο τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365