Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας: «Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει την αντεργατική διάταξη στη Βουλή»

Δελτίο Τύπου

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τις πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων με αφορμή την πανδημία, προωθεί διάταξη με την οποία προβλέπει αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω καραντίνας με πρόσθετη υπερωριακή εργασία (χωρίς την προβλεπόμενη πρόσθετη αμοιβή).Με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση:
Καταστρατηγεί κατάφωρα τις νομικές διατάξεις περί “ανυπαίτιου κωλύματος” για μη παροχή εργασίας, καταργεί την προβλεπόμενη προσαύξηση για υπερωριακή απασχόληση και μετακυλύει στους εργαζόμενους το κόστος από αποφάσεις κρατικού φορέα  (ΕΟΔΥ).

Επιχειρεί να φέρει ένα ακόμα μέτρο στην κατεύθυνση της διάλυσης της νομοθεσίας για την υπερωριακή απασχόληση μετά από την αναστολή της υποχρέωσης εκ των προτέρων δήλωσης των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οδηγεί στην κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με ωράρια εργασίας “λάστιχο” που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο.

Ταυτίζεται με τις επιταγές του ΣΕΒ, που ήδη από το 2010 ζητάει τη δυνατότητα συμψηφισμού της υπερωριακής απασχόλησης με άλλες ημέρες εργασίας όπως άλλωστε φαίνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αναφέρεται η ανάγκη “ευελιξίας” στην χρήση των υπερωριών και “ορθολογικοποίησης” του κόστους τους.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει μια τέτοια αντεργατική διάταξη στη Βουλή. Να σταματήσει τώρα τις αντικοινωνικές πολιτικές διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της πανδημίας και να αναλάβει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για την προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της εργασίας.

Το νέο “μνημόνιο” που επιθυμούν κυβέρνηση – ΣΕΒ για την πλήρη διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων με αφορμή την πανδημία δε θα περάσει.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  Ν.Πέλλας

1 σχόλιο:

  1. Τους είπαν ότι θα δουλέψουν λίγο παραπάνω γι'αυτό ξεσηκώθηκαν οι κηφήνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365