Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Βορεινό – Νεοχώρι - Πευκωτό: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μέσα από τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του αγαπημένου σας ραδιοσταθμού life 106.3, επιστρέφοντας στην κανονική ροή της εκπομπής της, ασχολήθηκε με ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αλμωπίας, που αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Βορεινό, το Νεοχώρι και το Πευκωτό. 


Βορεινό – Νεοχώρι - Πευκωτό

Το Βορεινό (παλιότερα ονομαζόταν Σέβρενη ή Σεβέριανη) είναι χωριό του Νομού Πέλλας. Έχει 766 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Αριδαίας σε υψόμετρο 180 μ. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αλμωπίας. Ονομάστηκε Βορεινό το 1926. 
Είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει και τους οικισμούς  Πευκωτό  και  Νεοχώρι. 

Οι  κάτοικοι του Πευκωτού  εγκαταστάθηκαν εκεί το 1946 από το παλιό Πευκωτό, με την παλιά ονομασία Σμπόρτσκο, αφού το ορεινό χωριό τους πυρπολήθηκε από τους Ναζί και τον στρατό. Οι κάτοικοι του είναι στο σύνολό τους ντόπιοι στην καταγωγή.  

Ο οικισμός  Νεοχώρι (παλιά ονομασία Νίβορ) κατοικείται αποκλειστικά από Πόντιους, κυρίως από την περιοχή Τραπεζούντας και Αργυροπόλεως. Στον οικισμό δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος με πλούσια δράση, για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των παραδόσεων.

Το  Δ. διαμέρισμα Βορεινού έχει λιγότερο από 600 κατοίκους προσφυγικής καταγωγής 70% Χηλιώτες καταγόμενους από το χωριό Νεοχώρι Χηλής Βιθυνίας. Επίσης στο χωριό υπάρχουν λίγοι πρόσφυγες καταγόμενοι από το χωριό Άγιος Χαράλαμπος και Σαφράνι Γιάλοβας.
 Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία.

Από το Βορεινό, ξεκινάει ο δρόμος που μας οδηγεί στη δασική περιοχή "πλάτσα" στις κορυφές του ΒΑ Βόρα. Εδώ, στις μεγάλες δασικές εκτάσεις, θα συναντήσουμε την πενταβέλονη πεύκη και μέσα από τα μοναδικά φαράγγια που υπάρχουν, θα ανηφορήσουμε στην κορυφή "Πίνοβο", που δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν δασικοί δρόμοι, χαραγμένα μονοπάτια για ορειβάτες και μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, που μπορείτε να κάνετε με ποδήλατο ή 4Χ4.

Στη δεκαετία του ’30 προήλθε από το Βορεινό ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Ήταν ένα μαρμάρινο κεφάλι του 2ου μ.Χ. αιώνα, περίπου σε φυσικό μέγεθος. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα να απεικονίζει  τον Αιγυπτιακό θεό Σάραπη, επειδή είχε στο πάνω μέρος του ένα βαθούλωμα, που σημαίνει ότι υπήρχε μόδιο πάνω στην κεφαλή. Το μόδιο είναι ένα καλάθι που είχε στο κεφάλι του ο Σάραπις, ο οποίος ταυτιζόταν με τον Δία αλλά και τον Πλούτωνα. Αυτό το εύρημα προϋποθέτει ότι στον χώρο υπήρχε ιερό που λατρεύονταν ο Σάραπις αλλά και άλλοι θεοί που συνήθως λατρεύονταν μαζί του.
Προτείνουμε τους φίλους μας να επισκεφθούν αυτούς τους πανέμορφους οικισμούς και να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από τους κατοίκους, οι οποίοι πρόθυμα θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σας.

Ροζαλία Γαβριηλίδου










3 σχόλια:

  1. Καλά θα ήταν η κάτοικοι να είχαν μυαλό και να είχαν εκμεταλλευτεί τα ποτάμια προς όφελος του χωριού όπως είχε προτείνει κάποιος πρώην πρόεδρος παλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντυπωσιακή η φωτογραφία με το σκληρό ανάγλυφο του Πινόβου και την ορογραφική χιονοθύελλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365