Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Αετοχώρι Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ και η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μέσα από τη συχνότητα του LIFE 106,3 έκανε ένα ενδιαφέρον ιστορικό αφιέρωμα στο χωριό Αετοχώρι της Αλμωπίας το οποίο δημοσιεύουμε για τους αναγνώστες μας. 


Αετοχώρι Αλμωπίας Πέλλας

Το Αετοχώρι είναι ένα χωριό του Νομού Πέλλας. Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Αλμωπίας. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ανήκε στο Δημοτικό διαμέρισμα Νότιας του Δήμου Εξαπλατάνου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680 μ. και βορειοδυτικά του υψώνεται η επιβλητική κορυφή του Βόρα,  το όρος Πίνοβο.

Το Αετοχώρι προπολεμικά ήταν μεγάλο χωριό. Το 1940 είχε 1300 κατοίκους. Σήμερα έχει 62 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια πατάτας. Αποτελεί επισκέψιμο προορισμό για τουρίστες της Ανατολικής Αλμωπίας και κυρίως για όσους πηγαίνουν προς το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου.

Το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα Τούσιανη. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Μητροπολίτης Νότιας εξισλαμίστηκε, ο αδερφός του Δημήτριος ή Τούσης αντιτιθέμενος στην απόφαση του αδερφού του έφυγε από τη Νότια και εγκαταστάθηκε με τα κοπάδια του στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα το Αετοχώρι. 

Η σημερινή ονομασία του χωριού προήλθε από παλιότερο οικισμό που υπήρχε στην περιοχή. Ο οικισμός αυτός ονομαζόταν Αετός και ερείπια του σώζονται μέχρι σήμερα στον κάμπο, δεξιά του κεντρικού δρόμου.

Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, του Αγίου Δημητρίου, με το ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό. Χτίστηκε το 1842, χρονολογία που είναι σκαλισμένη σε πέτρα, και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο. Μέσα στο ναό, πάνω από την είσοδο, υπάρχει η εξής ανορθόγραφη επιγραφή:

Αυτή η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ειστορήθη εις τον καιρόν του ιερατέβωντος πανιερώτατος μητροπολίτης κυρίωκυρίω Προκοπίου Μογλενών (ακολουθούν ονόματα ιερέων και κοτζαμπάσηδων) δια χειρός Αναστασίου με τα παιδιά μου Βαγγελή Νικολάου, Κωνσταντίνη εκ χωρίου Κρούσεβα 1866.

Η αγιογράφηση της εκκλησίας έγινε από οικογένεια λαϊκών ζωγράφων από το Κρούσοβο, η οποία άλλωστε αγιογράφησε όλες τις εκκλησίες της Άνω Αλμωπίας. Ο επισκέπτης θα δει να εκτυλίσσονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, όπως η δημιουργία των Πρωτοπλάστων, η ζωή τους στον Παράδεισο, το αμάρτημά τους, η εκδίωξή τους, και από την Καινή Διαθήκη, όπως η Γέννηση του Χριστού, η Ανάσταση κ.ά. Όλες οι σκηνές υπομνηματίζονται με καλαίσθητες και ευανάγνωστες ελληνικές επιγραφές που κατατοπίζουν πλήρως τον επισκέπτη.

Επίσης δίπλα στην παραδοσιακή ταβέρνα του καλόγερου, όπως λέγεται, υπάρχει τοποθετημένο ένα πυροβόλο. Στην πραγματικότητα δύο πυροβόλα βρέθηκαν στο βουνό εκεί στο χωριό, που προέρχονταν από τη διάσπαση του Μακεδονικού μετώπου του Α΄  ΠΠ, τα οποία μεταφέρθηκαν από το ΓΕΣ και κοσμούν το πολεμικό μουσείο της Κρήτης από τα μέσα του 2009. Οι κάτοικοι επιθυμούν και  κάνουν ενέργειες, για την  επιστροφή των κανονιών,  στο φυσικό τους χώρο, στο όρος Πίνοβο σε υψόμετρο 2070 μ., εκεί όπου βρέθηκαν.  Για  την ιστορική μνήμη του γεγονότος, έφεραν άλλο πυροβόλο στην περιοχή το οποίο και υπάρχει εκτεθειμένο, ενώ δίπλα του μπορεί κανείς να ενημερωθεί διαβάζοντας τα γραμμένα μιας ενημερωτικής ιστορικής αναφοράς, σε ταμπλό.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου «το Πίνοβο», ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, κάτω από τη δροσιά αιωνόβιων πλατανιών, με την παρουσία πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές. 

Από την πλατεία  Αετοχωρίου ξεκινάνε, για τους λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας, οργανωμένες  διαδρομές   προς τις κορυφές Κορφούλα, Καλόγερος, Βισογκράντ του  Πινόβου.

Ροζαλία Γαβριηλίδου 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365